Zpoždění, náhradní doprava a zrušené spoje. Dopravci se chystají na změnu času

Česko se připravuje na změnu času na letní, která se uskuteční v noci z 25. na 26. března. Víkend tak budou mít Češi o hodinu kratší. Jenže to, co je pro běžného občana otravné zkrácení spánku, to pro dopravce znamená velký organizační problém.

Posunutím hodinové ručičky se totiž rázem řada nočních vlaků a autobusů o hodinu zpozdí, aniž by se někde zdržela. To může způsobit vlnu dalších zpoždění, která by nakonec mohla způsobit, že dopravci zůstanou stále v zimním čase.

[chooze:article;value:494574]

V případě Českých drah se tento problém týká především nočních vlaků, které směřují do zahraničí. Aby se zpoždění vlaků spojujících Česko se Slovenskem, Polskem, Německem, Rakouskem, Maďarskem a Švýcarskem nešířilo, nebudou ranní spoje na zpožděné vlaky čekat. Celkem se jedná o osm dálkových vlaků.

Cestující, kteří budou u Českých drah používat pouze regionální spoje, se ale obávat nemusí. "Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože všechny vyrážejí na svou trasu až po přechodu na letní čas," uvedl mluvčí Českých drah Petr Pošta.

Strach nemusí mít ani cestující, kteří plánují cestu se společností Arriva. V době, kdy se bude měnit zimní čas na letní, totiž žádný vlakový spoj firmy nejede. Nehrozí tedy, že by docházelo ke zmatkům.

Trochu odlišná situace je u autobusové dopravy. "Autobusy necháme jet se zpožděním, protože vyjedou těsně před přeskokem na letní čas. Tam ale jde řádově jen o jednotky spojů, takže by nemělo docházet k výraznějším komplikacím," uklidňoval mluvčí Arrivy Jan Holub.

[chooze:article;value:476423]

Jeden problematický spoj bude řešit také společnost Leo Express. Jde o noční spoj mezi Českem a Slovenskem. "Vlak bude mimořádně začínat i končit svou jízdu ve stanici Prešov a do Košic, kde standardně svou jízdu končí, bude zavedena náhradní autobusová doprava. Tím eliminujeme zpoždění způsobené změnou času," sdělil mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

Problémy se změnou času ale naštěstí zasáhnou cestující Leo Expressu pouze na Slovensku. V Česku k žádné změně, která by znamenala nutnost si přeplánovat svou noční cestu, nedojde.

Noční cesty do zahraničí ovlivní změna času také u RegioJetu. I tam pojedou vlaky se zpožděním. "Přechod na letní čas se bude týkat našich nočních vlakových spojů z a do Košice, které budou po změně času pokračovat v jízdě se zpožděním okolo 50 minut. Opatření se dotkne i spoje z Přemyšlu do Prahy, který bude také opožděn zhruba o hodinu," sdělila mluvčí firmy Alexandra Janoušek Kostřicová.

Podobně na tom je RegioJet i u autobusových spojů. U pozdních nočních cesty do a ze zahraničí pojedou autobusy firmy s hodinovým zpožděním. Jde především o trasy mezi Prahou a Amsterdamem, Prahou a Budapeští, Krakovem a Vídní a spojem směřujícím z Lyonu do Prahy.

[chooze:article;value:494509]

S letním časem musí bojovat také městské dopravní podniky. Například v Olomouci se bude změna týkat dvou nočních spojů. Jeden z nich dopravní podnik zruší a nahradí jej jiný, který vyjede o hodinu dřív. Druhý problémový spoj nepojede v části trasy.

V Brně velké problémy změna času nenapáchá. "V noci ze soboty 25. března na neděli 26. března se uskuteční o jedno spojení nočních autobusových linek méně. Jiných spojů se tato změna nijak nedotkne," sdělila mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Doležalová.

Mezi firmy, které problém přechodu na letní čas nemusí řešit, patří autobusová společnost CDS Náchod. "Nás se to vůbec netýká. My v tom čase nejezdíme," odpověděl ředitel osobní dopravy CDS Náchod Robert Patzelt.

Podobně je na tom také společnost Bus Line. "Naše autobusy mezi půlnocí a čtvrtou ráno vůbec nevyjíždí. S návazností spojů tedy nemáme vůbec žádné problémy," sdělil mluvčí Bus Line Radovan Vrátný.

Vlaky v Praze nabíraly dlouhá zpoždění. Mohla za to závada na troleji:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.