Velká rána pro ruského prezidenta. Zemřel muž přezdívaný Putinův kouzelník

Ruský prezident Vladimir Putin schytal další ránu. Zemřel jeho "Kouzelník", Vladimir Čurov. Minulý týden dostal 70letý muž infarkt, a i přes okamžitou operaci srdce ve středu skonal. S kondolencí přispěchal i šéf Kremlu. "Profesionál nejvyššího kalibru, čestný, zásadový a bezmezně obětavý člověk," zavzpomínal Putin.

Čurov měl k ruskému prezidentovi blízko hlavně proto, že mezi lety 2007 a 2016 vedl ruskou ústřední volební komisi. Během svého působení v úřadu měl řadu skandálů a byl obviněn z rozsáhlých volebních podvodů.

Například v roce 2011 byla v jedné z ruských oblastí volební účast těžko uvěřitelných 146,4 procenta, jak uvedl web Newsweek. Volby tehdy vyhrála strana Vladimira Putina Jednotné Rusko. "Jste prakticky kouzelník. Tak vám říkají někteří straničtí šéfové," okomentoval výsledek voleb tehdejší prezident Dmitrij Medveděv.

[chooze:article;value:496332]

Nařčení z krádeže hlasů Čurov odmítal. K jednomu zločinu se však přiznal. "Za svůj život jsem ukradl jedinou věc, a to před lety pivní sklenici v Praze," prohlásil v lednu 2012.

O jeho smrti kromě Putina promluvil i ruský politik Leonid Ivlev. "Je to opravdu smutná zpráva," uvedl Ivlev podle ruské státní agentury TASS.

Si Ťin-pching odjel z Moskvy jako vítěz jednání. Rusko tahá za kratší konec:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.