Lékaři mě podezírali, že syna týrám, říká matka. Batole přitom mělo leukémii

Mladá maminka Beth Reillyová z britského města Wallasey si začala všímat podezřelých příznaků u svého syna Baileyho loni na podzim. Chlapečkovi, kterému je nyní téměř rok a půl, se tehdy začaly na těle záhadně objevovat modřiny. Zároveň u něj maminka vypozorovala symptomy podobné chřipce, popisuje její příběh deník The Independent.

Věděla, že je s ním něco v nepořádku, lékaři ji ale několikrát odbyli. "Měl asi 18 modřin, začala jsem si dělat starosti. Vzala jsem ho k praktické lékařce a ta mi nejprve řekla, že je to asi viróza. Ten týden jsem tam šla podruhé, tak mě poslala na testy do Arrowe Park (nemocnice, pozn. red.)," prozradila s tím, že v nemocnici ji dokonce podezírali, že dítě týrá. 

[chooze:article;value:478854]

​"Protože jsem pro ty modřiny neměla žádné vysvětlení, stále dokola mě vyslýchali. Rozrušilo mě to, ale chápala jsem, že to musí udělat. Poslali mě pak domů, ale já jsem se vrátila ještě třikrát. Nakonec jsem řekla, že neodejdu, dokud mu neudělají krevní testy. Souhlasili s tím, že si ho tam nechají přes noc a udělají je ráno," pokračovala. 

Beth se domnívá, že zdravotníci brali Baileyho problémy na lehkou váhu proto, že byl celou dobu usměvavý a šťastný. Nepůsobil podle ní příliš nemocně. "O několik hodin později se doktorka vrátila se sklopenou hlavou a doprovázelo ji několik sester. Tehdy jsem se dozvěděla, že má lymfoblastickou leukémii," prozradila maminka.

Život se tak vmžiku celé rodině převrátil vzhůru nohama. "Jeho první narozeniny jsme strávili v nemocnici, což bylo asi to nejhorší. Měl mít svou první chemoterapii, ale bohužel zrovna onemocněl," vzpomíná Beth. Od té doby Bailey podstoupil chemoterapii už třikrát, má za sebou také biopsii kostní dřeně a odběr mozkomíšního moku z páteře.

[chooze:gallery;value:30895]

​Před sebou má ještě dlouhou cestu k vyléčení. Prostřednictvím platformy GoFundMe kamarádka Beth založila sbírku, která pomůže rodině s náklady spojenými s léčbou. "Beth musela odejít z práce, takže doufám, že tyto peníze pomohou pokrýt vše, co bude ona a chlapeček potřebovat. Bohužel pro tento typ rakoviny je léčba nejdelší, obnáší dva roky chemoterapií a také mnoho operací a punkcí každý měsíc," vysvětlila.

Samotná Beth se rozhodla svou zkušenost zveřejnit jako varování. Doufá, že to motivuje lidi k tomu, aby se nenechali lékaři odbýt a vyžádali si řádné vyšetření. "Pokud máte obavy, musíte na ně tlačit, aby vám udělali testy. Často vzpomínám na to, jak to bylo hrozné, když mě vyslýchali kvůli týrání vlastního dítěte, ale věděla jsem, že jsem mu nijak neublížila. Která týrající matka by vzala své dítě k lékaři šestkrát za týden?" zakončila.

Lékaři v Olomouci loni začali testovat novou metodu léčby rakoviny, při které nádory ozařují zevnitř:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.