Kdy jít k očnímu lékaři a kdy zamířit k optometristovi?

Preventivní prohlídky jsou základem zdraví –⁠ a platí to i o zraku. K očnímu lékaři, tedy oftalmologovi, by každý z nás měl zamířit alespoň jednou za dva roky. Doktor na vás mrkne a když bude vše v pořádku, uvidíte se zase na přesrok.

Může se ale stát, že se objeví problém. Pokud by šlo o závažnější diagnózu (jako je například zánět), zůstanete v péči lékaře, zjistí-li ale oftalmolog „jen” potřebu korekce zraku, je čas zamířit do optiky. Tento úkol totiž nejlépe zvládne právě optometrista.

Zaostřeno na korekci zraku

Oční lékař totiž při diagnostice vychází z objektivně naměřených čísel, nikoli z vašeho subjektivního pocitu, a navíc mu na podrobnou diagnostiku refrakčních vad většinou nezbývá čas. Naproti tomu optometrista se zaměřuje specificky na zajištění vhodných dioptrií pro ideální vidění. „Je zásadní, aby si každý chodil ověřovat zdraví svých očí k lékaři, ale korekci zrakových vad by měl klient svěřit optometristovi. Má na to víc času a také moderní technologie,“ říká optometrista a vedoucí optik Lentiamo Jakub Odcházel. Pokud tedy máte pocit, že nevidíte ostře na dálku nebo na blízko, potřebujete brýle či čočky, ale jinak máte oči v pořádku, zajděte rovnou do optiky, kde provádí měření zraku.

Měření zraku jako zážitek

Ideálním řešením je 3D měření, kterému se také říká zážitková refrakce. Provedou vám ho například v optikách Lentiamo. V čem je tak unikátní? Například v tom, že se po celou dobu vyšetřují obě oči současně, takže refrakce je daleko přesnější a komplexnější. „Snažíme se nejen o to, abychom docílili ostrého vidění, ale také o to, aby co nejlépe fungovala spolupráce mezi pravým a levým okem. Mozek skládá, v ideálním případě, vždy dva obrazy v jeden a díky speciálnímu testu mohu porovnat kvalitu těchto dvou obrazů odděleně,“ popisuje optometrista Jakub Odcházel, který díky 3D měření dokáže perfektně vykorigovat obraz pravého i levého oka a vytvořit ideální zrakový vjem. Jedině tak vám totiž může doporučit správné řešení. „Když neudělám perfektní korekci, mohu zákazníkovi prodat sebelepší drahé brýle a zákazník na ně dobře neuvidí,“ dodává.

Pod odborným dohledem

Kromě počtu dioptrií může ale optometrista během vyšetření zjistit třeba i zvýšený nitrooční tlak, oční záněty, různá onemocnění očních víček – zkrátka věci, které vyžadují lékařský zásah. V ideálním případě pak funguje mezi optometristou a oftalmologem spolupráce. Nejdůležitější totiž je, abyste vždy věděli, na koho se se svým problémem obrátit a měli své oči pod dohledem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.