Zelenskyj navštívil obléhaný Bachmut. Nedaleko od něj zuřily prudké boje

Na nebezpečnou cestu se ve středu vydal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V rámci své návštěvy Doněcké oblasti zavítal také do Bachmutu. Město už od loňského léta obléhají ruští vojáci a v jeho okolí probíhají nejtvrdší boje na celé frontové linii.

Prezident návštěvu, při které předal ocenění tamním obráncům, oznámil na svém telegramovém kanálu. "Je mi ctí, že dnes mohu být na frontové linii, ocenit naše hrdiny, potřást jim rukou a poděkovat jim za obranu nezávislosti naší země," napsal Zelenskyj.

[chooze:article;value:495225]

Není to poprvé, co Zelenskyj navštívil Bachmut. Do města zavítal i loni v prosinci. I tehdy v rámci předem neohlášené návštěvy ocenil vojáky, kteří město bránili. Nyní však byla Zelenského návštěva o poznání riskantnější.

Ruské jednotky před několika týdny zahájily ofenzivu, která nejtvrději dopadla právě na Bachmut. Od začátku útoku obsadili Rusové okolní vesnice i celý východní okraj města. Objevily se také zprávy, že se jednotkám žoldnéřů z Wagnerovy skupiny podařilo překonat řeku Bachmutovku, která teče skrz město a kterou Ukrajinci používali jako obrannou linii.

Přes špatnou situaci ale Ukrajinci město nadále drží. Zelenskyj dal už dříve najevo, že ukrajinská armáda hodlá Bachmut držet i za cenu obrovských ztrát, které obě strany v bitvě utrpěly. Ještě na začátku března prezident oznámil, že do Bachmutu dorazí posily, které tam vybudují další opevnění, píše Kyiv Independent.

[chooze:gallery;value:30892]

V únoru navštívil Kyjev i prezident USA Joe Biden. Zelenskyj ji označil za nejdůležitější návštěvu v dějinách Ukrajiny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.