V Česku přibývá infarktů. Lidé kvůli covidu zanedbávali prevenci

Pandemii covidu střídá vlna infarktů. Pacienti byli z viru tak vystrašení, že dokázali ignorovat i mnohem závažnější nemoci – třeba selhávání srdce. Teď se dostávají do péče odborníků v mnohem závažnějším stavu, než kdyby přišli hned s prvními příznaky onemocnění.

Celorepubliková čísla ukazují, že srdeční selhání je nejčastější příčinou hospitalizace v nemocnici. Počet nemocných za poslední roky raketově roste. "Za deset let vzrostl počet případů o padesát procent," shrnul předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart.

Podle lékařů je hlavní překonat strach. Své o tom může vyprávět 57letý pan Hrouzek. Srdce mu selhalo, když byl ještě mladík. "Najednou se mi špatně dýchalo, tehdy jsem byl mladý kluk, bylo mi 27 let," popsal.

[chooze:article;value:492099]

​Dnes se čiperný důchodce věnuje svým koníčkům a v hrudi mu už třicet let tepe srdce mladé dárkyně. Pan Hrouzek je třetí pacient, kterému v Brně transplantovali srdce. Dnes nemá žádné zdravotní potíže, jen pravidelně bere léky na potlačení imunity.

Kvůli covidu se zavírala celá oddělení a lékaři už po první vlně pandemie varovali, že omezení lékařské péče bude mít následky. I banální poranění někdy skončilo těžkými komplikacemi, třeba u cukrovkářů. Lékaři upozorňují, že bude trvat celé roky, než se zdravotnictví s důsledky pandemie úplně vypořádá.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.