Boj proti předraženým potravinám: Ministr ukázal, kdo vydělával na vysoké ceně vajec

V úterý jednala mezirezortní pracovní skupina o vysokých cenách potravin. "Naším hlavním cílem je ochrana spotřebitele, abychom tady měli zdravý konkurenční trh, jehož vítězem bude spotřebitel," uvedl ministr Nekula po jednání na tiskové konferenci. Ministerstvo toho chce dosáhnout zintenzivněním kontrolní činnosti.

Ta by se podle ministra měla zaměřit na celý potravinový řetězec od zemědělců přes potravináře až po prodejce, a to včetně obchodních řetězců. "Poctiví se nemají čeho obávat a ti nepoctiví musí pocítit, že jakékoliv nepoctivé chování bude tvrdě sankciováno," zdůraznil Nekula.

[chooze:article;value:495879]

"Pro celou vládu je na prvním místě občan České republiky, spotřebitel, a nedovolíme, aby kdokoliv zneužíval svého neadekvátního postavení a svého výrazného posazení na trhu k nedůvodnému navyšování zisků," dodal ministr. Uvedl i několik konkrétních případů.

Jako příklad zmínil čokoládu za 40 korun, jejíž cenu obchodník navýší na 95 korun a následně ji nabízí s 62procentní slevou za 36 korun. "Odmítám se spokojit s vysvětlením, že spotřebitel byl o ceně informován, a tedy je to v pořádku. Není a nikdo nebude ze spotřebitelů dělat hlupáky," řekl důrazně. Právě pravidla pro poskytování slev jsou podle ministra mnohdy problémem. Slevové akce by totiž měly mít jasná a vždy dodržovaná pravidla.

Ministerstvo chce takovému chování učinit konec. Postup, jakým tak chce docílit, popsal ministr na příkladu vajec. Jejich cena se podle dat Českého statistického úřadu za rok zvedla o 92 procent. U zemědělců se ceny podle ministra zvýšily kvůli vyšším nákladům za krmné směsi, nicméně do nákladů obchodníků ministerstvo vhled nemá.

[chooze:article;value:495178]

​"Zemědělci měli ještě před rokem z každého vejce asi jen 12 haléřů, nyní se dostali zhruba na jednu korunu. U obchodníků je situace jiná. Zatímco v lednu 2022 jim stačila obchodní přirážka jedna koruna za kus, letos v lednu už obchodníci měli na jednom vajíčku přirážku dvě koruny a deset haléřů. Skoro by se zdálo, že v obchodech přikrmovali nosnice přímo na pultech obchodů," podotkl ministr.

"Spíše to ale naznačuje, že obchodníci se snaží zneužít svého dominantního postavení na trhu," dodal Nekula. Ministerstvo se proto rozhodlo podat podnět k prošetření na antimonopolní úřad.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.