Medveděva naštval zatykač pro Putina. Vybombardujeme Haag, vyhrožoval

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na sebe opět strhl pozornost kvůli své válkychtivosti. Místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace je známý svými výroky, v nichž volá po ráznějších vojenských akcích a zásazích vůči zemím podporujícím Ukrajinu.

Na jeho ostré výhrůžky si už svět zvykl. Výjimkou nejsou případy, kdy Medveděv volal po nasazení jaderných zbraní, aby Rusko dokázalo svou nadřazenost. Často mělo jít o odplatu za domnělé či skutečné křivdy a jinak tomu není ani v tomto případě.

[chooze:article;value:495333]

Na svém telegramovém kanále, kde uveřejňuje své výzvy, navrhl bombardování nizozemského města Haag. "Je snadné si představit nadzvukovou raketu směřující z ruské lodi v Severním moři až k soudní budově v Haagu. S tou by nedokázali nic dělat," uvažoval Medveděv.

Svůj cíl výhrůžek si nevybral náhodně. V Haagu sídlí Mezinárodní trestní soud, který minulý pátek vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho komisařku pro práva dětí Marii Lvovou-Belovou. Důvodem je podezření pro válečné zločiny, zejména únosy dětí.

Soud v Haagu se od svého ustanovení specializuje především na válečné zločiny. Byli zde například souzeni v rámci Mezinárodního trestního tribunálu politici a vojáci z bývalé Jugoslávie. Mezi odsouzenými byli i bývalý prezident Jugoslávie Slobodan Milošević nebo srbští velitelé Radovan Karadžić a Ratko Mladić.

Medveděv si ve svých slovních útocích na soud v Haagu nebral servítky. Označil jej za zbytečnou a bezzubou instituci. Stejně tak napadl samotný koncept mezinárodního práva. "Koneckonců, tohle je kolaps základů a principů práva. Nikdo nepůjde před mezinárodní organizace, místo toho si každý vše vyřeší mezi sebou. Ponurý rozklad celého systému mezinárodních vztahů přichází," prorokoval.

[chooze:article;value:495628]

Obzvlášť troufalé bylo prohlášení, že svět by na zničení Haagu nereagoval. "Dvůr je jen mizerná mezinárodní organizace, která nepatří pod NATO. Proto kvůli němu nezačnou válku. A nikomu by to nebylo líto. Takže se opatrně dívejte na nebe, občané soudu," zakončil svou výhrůžku Medveděv.

Není však jediný, kdo se haagskému zatykači otevřeně vysmíval. Svou troškou přispěla také šéfeditorka ruského portálu RT Margarita Simonjanová. "Chtěla bych vidět zemi, která by se odvážila zatknout Putina na základě rozhodnutí Haagu. Do osmi minut by měli raketu ve svém hlavním městě," napsala podle portálu Moscow Times Simonjanová. 

Proti zatykači se ohradila i ruská justice. Ta podle portálu ABC zahájila své vlastní soudní řízení, které vede právě proti Mezinárodnímu trestnímu soudu. Podle ruských soudů se totiž soud v Haagu dopustil trestného činu, když obvinil osobu, o které ví, že je nevinná. Ohání se přitom Putinovou imunitou hlavy státu.

Kreml zatykač oficiálně označil za legálně bezvýznamný, ale i přesto vrcholně urážející. Považuje ho za jasný důkaz zaujatosti Západu vůči Rusku a zejména vůči Putinovi osobně. 

Tribunál v Haagu vydal zatykač na Putina. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.