K Zemi se blíží asteroid velký jako dům. Téměř do poslední chvíle se skrýval

Ačkoliv většinu asteroidů ve Sluneční soustavě najdeme v hlavním pásu mezi Marsem a Jupiterem, řada z nich se nachází na drahách blízko Země. To platí i pro asteroid 2023 EV2, který astronomové objevili teprve nedávno. Jeho existence si všimli minulý týden v úterý, uvádí Evropská vesmírná agentura (ESA), která těleso eviduje na svém seznamu priorit v rámci Koordinačního centra blízkozemních objektů.

​Datum nejbližšího přiblížení k Zemi vychází právě na 20. březen, v den jarní rovnodennosti, kdy se kolem naší planety prožene ve vzdálenosti 1,7 milionu kilometrů (pro srovnání, Měsíc se od Země nachází 385 tisíc kilometrů). Asteroid 2023 EV2 má ve svém hledáčku i NASA, která sleduje všechny objekty, které se k Zemi přiblíží relativně blízko.

​Velikost tělesa NASA přirovnala k rodinnému domu, jeho průměr činí zhruba 20 metrů. O trochu menší asteroid se k Zemi přiblížil i v neděli, a to na vzdálenost téměř sedmi milionů kilometrů.

[chooze:article;value:494322]

Tentýž den kolem naší planety prosvištěl ještě jeden, tentokrát v těsné blízkosti 350 tisíc kilometrů. Byl nám tedy blíže než Měsíc. Jeho velikost byla ale na kosmické poměry velmi malá, NASA ji přirovnala k automobilu.

Ani jedna z vesmírných agentur neeviduje 2023 EV2 jako rizikový. Potenciálně nebezpečný objekt je podle NASA ten, který se pohybuje na dráze do 7,5 milionu kilometrů od Země a zároveň je větší než 150 kilometrů. Seznam rizikových těles, u nichž je nějaká pravděpodobnost srážky s naší planetou, má i ESA. Aktuálně na něm má 1 461 objektů. 

NASA znepokojuje blížící se asteroid. Zemi měl zasáhnout přímo na Valentýna:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.