Pivovarům dává zabrat zdražování. Jeden už musel ukončit výrobu

Moderní mašina dokáže ve Dvoře Králové nad Labem umýt, naplnit a narovnat až dva tisíce pivních lahví za hodinu. Majitelé vsadili na robotizaci a po 30 letech obnovili vaření piva ve městě. Linka stála 30 milionů korun a je na úvěr. Zbývá ještě doplatit pět milionů.  

"V roce 2021 jsme zaplatili na úrocích 231 tisíc korun, za rok 2022 to bylo už 530 tisíc," upozornil majitel Pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský. A tím to bohužel neskončilo. O třetinu zdražil slad, skleněné lahve jsou jednou tak drahé a nahoře je i plyn, který pivo přečerpává a taky konzervuje. 

Na mytí sklenic používají pivovary louh. A ten zdražil úplně nejvíc. Jestli před dvěma lety stál litr osm korun, teď je to 28. "Pivovar Bernard se musí vypořádávat s růstem všech vstupů od energií přes suroviny," sdělil mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Radek Tulis.

[chooze:article;value:476343]

"Vysoká inflace zatěžuje pivovary nejvíce," vysvětlila ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. A některé provozy to už i zabalily. K 31. březnu třeba končí pardubický pivovar. "Ukončení výroby v Pardubickém pivovaru je reakcí na náročné podmínky na trhu, potřebu koncentrovat výrobu a optimalizovat její náklady," napsal. O práci tak přijde 32 lidí.

Minulý rok pivovar slavil 150 let, pardubické pivo před lety ocenili i američtí vojáci, kteří Českou republikou projížděli na cvičení. "České pivo je nejlepší, které jsem kdy ochutnal," pochvaloval si jeden z nich.

Pivovary se tak snaží zaujmout. Blíží se Velikonoce a třeba na Zelený čtvrtek bude mnohde na čepu i zelené pivo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.