V Česku chybí psychologové. Lidé své problémy řeší alkoholem

Covid, válka, energetická krize, vysoké ceny nebo vlna propouštění. Poslední doba je pro lidskou psychiku extrémně náročná. "V populaci je vždycky část lidí, kteří jsou oslabeni psychicky, mají méně odolnou psychiku, jsou zranitelnější. Samozřejmě se současnou situací se může stát, že i u relativně odolných lidí se tyto potíže mohou vyskytnout také," varoval primář oddělení klinické psychologie Vojenské nemocnice Brno Jiří Brančík.

"Česká populace skutečně od dob covidu není v úplně dobré kondici, ta covidová doba byla dlouhá a my evidujeme zvýšení těch nejčastějších poruch, jakými jsou úzkosti a deprese, zhruba o trojnásobek," sdělil psycholog Tomáš Morávek.

Podle statistik psychika během života potrápí zhruba každého druhého člověka. Jenže na odbornou pomoc řada lidí kvůli nedostatku psychologů a psychiatrů čeká i dlouhé měsíce.

[chooze:article;value:464967]

Nejen dlouhé čekací doby, ale třeba i neschopnost přiznat si problémy a svěřit se odborníkovi, přiměly část Čechů řešit vše pitím nebo třeba léky. "Alkohol a některé druhy ostatních návykových látek jsou ve svém účinku, co se týče psychiatrické symptomatiky, léky, které potlačují úzkost, alespoň na chvíli. Takže oni po tom sáhnou, protože se úzkost zmenší a alkohol je nejlépe dostupný," vysvětlil Pavel Doubek, psychiatr na Psychiatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty.

Podle nejnovějších dat je na alkoholu závislých až 900 tisíc lidí. Ti pijí denně. Až 1 700 000 dospělých odborníci řadí do kategorie rizikových, tedy pijí častěji, než je zdrávo a mají nakročeno k závislosti.

[chooze:article;value:426506]

Větší problém s alkoholem mají muži, pravidelně pije až 25 procent z nich. U žen to je zhruba deset procent. "Velkou roli hrála ta pandemie, kdy většina lidí seděla doma izolovaná a buď si popíjeli proto, aby se nějakým způsobem zabavili nebo proto, že se necítili dobře a ten problém se závislostí nebyl vidět, protože prostě popíjeli doma," poznamenal Doubek.

A právě to byl problém i 26letého Pavla. I ten každý den utápěl své starosti na dně skleničky. "To bylo nejjednodušší. Když jsem se večer vrátil z práce, tak jsem byl unavený z té činnosti a ono to hodně sebere energii a neměl jsem psychickou ani fyzickou sílu na to jít dělat něco, co by mi mohlo pomoct," svěřil se. Pavlovi s osobními problémy a závislostí nakonec pomohl až odborník. 

Roste zájem o antidepresiva. Mohou za to problémy s alkoholem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.