Lidí s odolnou tuberkulózou v ČR přibývá. Podle plicních lékařů za to může migrace

Zatímco v roce 2021 bylo v České republice 10 případů multirezistentní (MDR) tuberkulózy, za loňský rok jich lékaři evidují 19 a pacientů stále přibývá. V současné době tuto formu onemocnění lékaři léčí ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) v Praze. Doktoři však volají po vzniku dalších specializovaných center.

"Jednáme s ministerstvem zdravotnictví o vzniku dalších dvou center v Brně a Hradci Králové, kde bychom se do budoucna mohli o pacienty s multirezistentní formou postarat. Vznik těchto pracovišť, bohužel, není levnou záležitostí, což situaci komplikuje. Počet pacientů nadále poroste a my na to musíme být připravení," má jasno předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) Martina Koziar Vašáková.

[chooze:article;value:492558]

Nárůst případů kvůli migraci

Podle vedoucí lékařky Centra vysoce specializované péče o pacienty s multirezistentní tuberkulózou FTN v Praze Ivany Hricíkové přibývá pacientů s tímto onemocněním i kvůli migraci.

"Každý pacient s MDR tuberkulózou by měl ležet zvlášť, aby nedošlo ke křížení rezistencí. Výjimkou jsou rodinní příslušníci či spolubydlící, u nichž předpokládáme infekci stejným kmenem mykobakteria. Loni u nás postupně leželo 18 pacientů, což je kapacitně na hraně. Máme 15 lůžek," přiblížila Hricíková.

Lékařka je zároveň přesvědčená, že by pacientům pomohlo, kdyby se ke všem dostaly i nové léky. "Zkracují totiž dobu hospitalizace z 18 až 24 měsíců na šest až devět, ale jsou finančně náročné a pojišťovny se zdráhají je proplácet," vysvětlila Hricíková.

Pacientů přibývá

Nejnovější data ukazují, že v Česku vzrostl celkový počet lidí s tuberkulózou o 17 na 374. Vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou FN Bulovka Jiří Wallenfels je přesvědčený, že to souvisí s přílivem uprchlíků z Ukrajiny. "Počet osob s TBC narozených na Ukrajině činil 89, což je o 154 % více než v roce předcházejícím," uvedl.

[chooze:article;value:399391]

TBC se nevyhýbá ani dětem

Loni v Česku onemocnělo tuberkulózou 11 dětí. Právě ti nejmenší bývají podle lékařů pro své okolí zdravotně nebezpeční. "Dítě se od dítěte velmi pravděpodobně nenakazí. Pokud je nemocné, musíme hledat zdroj v rodině nebo v jeho blízkém okolí. Pomohlo by, kdyby lidé z rizikových zemí prošli hned před vstupem do zaměstnání tuberkulinovým testem nebo rentgenem hrudníku. To samé bychom doporučovali také u dětí, a to předtím, než nastoupí do školy nebo školky," sdělila vedoucí lékařka Plicní ambulance a Střediska péči pro děti s tuberkulózou a mykobakteriózami FTN Karolína Doležalová.

"Asi 30 % našich současných pacientů je romského původu. Abychom neztratili kontrolu nad nemocí, ohromně by pomohlo zavedení nabídky bezplatného očkování Romů v porodnicích nebo například vznik mobilních očkovacích týmů v Čechách a na Moravě. Řada chudších rodin, kde se TBC vyskytuje, nemá auto, a tak do nejbližší kalmetizační stanice, kde by očkování dostaly, zkrátka nedojedou. Tuberkulóza se pak šíří rodinou dál," dodala Doležalová.

Tuberkulózu nelze vymýtit

Podle plicních lékařů mělo zrušení plošné vakcinace smysl, důležité je totiž očkování v rizikových skupinách. "Tuberkulózu zcela vymýtit nelze, ale je možné ji držet na nízkých číslech tak, jako tomu bylo doposud. K tomu přispívá selektivní očkování," nastínila předsedkyně Sekce ambulantních pneumologů ČPFS Ivana Čierná Peterová.

Příznaky

"Onemocnění se snadno schová za jiné choroby. Kašel, vykašlávání krvavých hlenů a zadýchávání patří mezi typické příznaky pokročilé plicní tuberkulózy. Někteří pacienti hubnou, jsou unavení, slabí nebo trpí nočními poty," popsal vědecký sekretář ČPFS Vladimír Koblížek.

[chooze:article;value:461324]

Nakazit se však není úplně snadné. "Tuberkulóza není chřipka. Pokud lidé po vdechnutí tuberkulózních bacilů mají dobrou imunitu, nemusí se vůbec nakazit, jejich organismus se s bacilem vypořádá. Riziko infekce vzrůstá ve chvíli, kdy stráví s kašlajícím nemocným několik hodin či spíše dnů v uzavřené místnosti," uzavřel Koblížek.

Do Česka dorazila druhá vlna chřipky. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.