Polsko jako první členská země NATO poskytne Ukrajině stíhací letouny

Kyjev v minulosti opakovaně žádal své západní spojence o poskytnutí bojových letounů, i když usiloval především o moderní americké letouny F-16. Dosud se však žádná západní země nezavázala, že Ukrajině stíhačky poskytne.

"V nejbližších dnech předáme Ukrajině nejprve čtyři plně funkční letouny, pokud si dobře vzpomínám," řekl Duda novinářům o stíhačkách sovětské konstrukce. Poskytnutí stíhacích letounů by podle agentury AFP znamenalo zásadní moment ve vývoji konfliktu. A posílilo by to obranu Kyjeva proti ruským raketovým úderům a útokům bezpilotních letounů.

[chooze:article;value:489055]

Duda uvedl, že Polsko v současné době disponuje asi tuctem letounů MiG-29, které zdědilo po bývalé Německé demokratické republice a které jsou připraveny k expedici na Ukrajinu. "Tyto migy jsou stále ve výzbroji polského letectva. Již dosluhují, ale z velké části jsou stále plně funkční," řekl. Podle něj navíc tyto stroje mohou ukrajinští piloti obsluhovat bez jakéhokoli dodatečného výcviku.

https://twitter.com/AFP/status/1636441702587310080?cxt=HHwWgIDRpd3D57UtAAAA

Moskva se k polskému rozhodnutí o dodávce nadzvukových stíhacích letounů zatím nevyjádřila. Kreml však několikrát prohlásil, že západní dodávky zbraní na Ukrajinu pouze prodlouží konflikt, zvýší utrpení ukrajinských civilistů a nebudou mít žádný vliv na vojenské cíle Ruska.

Bílý dům v této souvislosti uvedl, že krok Polska, které se stalo první zemí, jež na Ukrajinu pošle bojové letouny MiG-29, nic nemění na rozhodnutí Spojených států neposílat do Kyjeva vlastní bojové letouny. "Nemění to naše kalkulace, pokud jde o stíhačky F-16," řekl novinářům mluvčí Rady národní bezpečnosti John Kirby.

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak řekl, že Polsko chce předat letouny MiG-29 Ukrajině "v rámci větší koalice zemí". Na dotaz ohledně zemí, které se této koalice účastní, Blaszczak zmínil Slovensko. A poznamenal, že přidat se mohou i další země.

Slovensko v loňském roce uvedlo, že je ochotno diskutovat o vyslání letounů MiG-29, které by pomohly nahradit ztráty v současném ukrajinském letectvu. Žádné konečné rozhodnutí však nepadlo. Migy, které Varšava pošle na Ukrajinu, budou v Polsku nahrazeny jihokorejskými letouny FA-50 a následně americkými F-35.

Od Spojených států Ukrajina stíhačky nedostane. Více informací se dozvíte v reportáži z konce ledna:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.