Městečko na Istrii prodává pozemky za kunu. Zájem je enormní

Městečko Bale se nachází v oblasti Istrie a leží blízko pobřeží. Jen zhruba 11 kilometrů je vzdálené turisty oblíbené město Rovinj. Stavebních pozemků tam však stále ubývá a ceny jsou vysoké. Vedení města se proto rozhodlo nabídnout 23 parcel k prodeji za více než výhodnou cenu. Každá stojí jednu kunu, stejně jako tomu bylo v minulosti. Je však důležité upozornit, že od 1. ledna 2023 se v Chorvatsku platí eury (1 euro je kolem 7,5 kuny).

"Vybírat budeme třeba podle počtu dětí, zda dotyční pochází z Bale, či nikoliv. To také může přinést nějaké body navíc. Následně pak vybereme ty, kteří se budou moci ve městě usadit," řekl portálu Dnevnik Edi Pastrovicchio z tamního magistrátu.

[chooze:article;value:491604]

O pozemky je však enormní zájem. Přestože půjdou do prodeje až za dva týdny, magistrát eviduje už nyní stovky lidí, kteří se přihlásili. O jednu parcelu se tak utká zhruba 10 rodin.

Není to poprvé, co vedení Bale prodává pozemky tak lacino. Podle portálu HRT si už dům za těchto podmínek postavilo v městečku zhruba 30 mladých rodin.

"Hned na začátku jsme tak ušetřili spoustu peněz, které jsme pak dále mohli investovat," uvedl Neven Špiranac z Bale, který tam získal parcelu právě tímto způsobem. Dle jeho otce je právě díky tomu v Bale tolik mladých, kteří mají svou střechu nad hlavou.

[chooze:gallery;value:30784]

Ve Žďáru nad Sázavou město nabízelo levnější parcely. Lidé kempovali před úřadem i týden. Podívejte se na reportáž z loňského září:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.