Teplo i pohon auta zdarma. To za pár let slibuje solární energie

Česko zažívá solární boom. Fotovoltaika loni rekordně navýšila svůj celkový výkon. Navýšení kapacity je čtyřnásobné oproti roku 2021. Lidé si kvůli dopadům energetické krize montovali solární panely ve velké míře, v minulém roce tak někteří stavitelé registrovali až 300% nárůst poptávky.

Podle Zdeňka Sobotky je ale Česko teprve na začátku. "U nás je potenciál, že 1,5 milionu střech může být osázeno solárními panely. V tuto chvíli jsme na desetitisících, takže jsme skutečně v začátcích. Tady se to zanedbalo, předchozí vlády to nepodporovaly," zmínil majitel solárního holdingu Solek Sobotka.

[chooze:article;value:474564]

"Když si osázíte dům fotovoltaickými panely, které vyrábí elektřinu, tak ušetříte třeba 20 procent ročních nákladů za elektřinu, ale i to je velký přínos. Návratnost se u vhodně orientované střechy pohybuje kolem pěti šesti let," popsal Sobotka.

Podle něj pak budou mít lidé dalších 20 let elektřinu zdarma. "Navíc do budoucna se předpokládá, že lidé budou mít elektrické vozy, které si tak přes den budou moci sami nabíjet. Ale počítejme s tím, že přes zimu se to nepodaří," řekl Sobotka, jak to vidí.

[chooze:article;value:495263]

​Na začátku je ale potřeba do solárních panelů investovat nemalé peníze. "Dnes se ty instalace pohybují kolem 25 až 30 tisíc korun za jednu kilowattu. Když to nasčítáte, hravě se dostanete na 450 tisíc a výše," doplnil Sobotka s tím, že na to jsou dotace, které mohou pokrýt cca 150 tisíc.

Přesto se podle něj bez plynu v budoucnu neobejdeme. "Ten plyn nebude tak levný jako před válkou, ale budoucnost je pravděpodobně o vodíku. Čistě technicky, když budu schopný z instalace, kterou mám na střeše, v létě vyrobit dostatek vodíku, uchovat to v zásobníku, tak budu schopný v zimě vyrábět nejen elektřinu, ale i teplo," uzavírá s tím, že by to mohlo být zhruba za deset let. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.