Část vlády souhlasí se snížením svých platů. Vyzval ji k tomu prezident

"Jsem přesvědčen o tom, že v této tíživé době není možné na jednu stranu snížit růst důchodů a na druhé straně ponechat růst platů ústavních činitelů. A proto vyzývám vládu, aby s opozicí projednala úpravu, která zajistí, že se na úsporách budeme bez rozdílu podílet všichni," prohlásil Pavel.

Když chtěla opozice minulý týden ohledně platů politiků vyvolat mimořádnou schůzi, koalice program zablokovala. "Pan prezident použil naši argumentaci, která se týká zmrazení platů ústavních činitelů v rámci solidarity. To znamená, že není možné, aby se snižovaly mimořádnou valorizací příjmy starobním důchodcům, ale zároveň abychom si my nechali ty platy takové, které by se nám automaticky valorizačně zvyšovaly," poznamenal poslanec Aleš Juchelka (ANO).

[chooze:article;value:495364]

"My jsme hned po volbách navrhli zmražení platů ústavních činitelů, bohužel to se neprojednalo, vládní koalice na to měla jiný názor. My to navrhujeme opakovaně, obzvláště v době, kdy stát musí opravdu šetřit a není v dobré kondici," řekl poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

O zmrazení platů nebo zbrzdění jejich růstu jsou ochotni jednat třeba Piráti nebo hnutí STAN. "My jsme za Piráty v minulosti prosazovali zmrazení opakovaně. Jsme prostě připraveni se bavit, co dál s tím. Za mě osobně nesmí dojít k dalšímu skokovému rozmrazení. Co má smysl řešit, je například nějaké snížení," uvedla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

"To téma zmrazení pro nás není tabu, ale určitě ne na pět let, protože to by potom zasáhlo i poslance v příští Sněmovně, to pro nás žádný smysl nedává. Ale samozřejmě bychom tu debatu rádi svázali s debatou o státním rozpočtu," avizoval místopředseda hnutí STAN Jan Lacina.

[chooze:article;value:494442]

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je automatické zvyšování platů potřebné kvůli tomu, aby politici nerozhodovali sami o sobě, o možné úpravě parametrů je ale prý ochotný jednat.

"Já jsem připraven jako předseda strany u toho jednacího stolu být, klidně i za účasti pana prezidenta, a říct si, jestli tento princip byl teda nastaven špatně nebo si říct, že tady bude nějaká forma solidarity," sdělil Jurečka.

Další dvě strany z koalice Spolu, konkrétně ODS a TOP 09, se k tomu, zda jsou či nejsou nakloněni zmrazení platů ani po urgencích vyjádřit nechtěli. "Za situace, kdy chceme, aby resorty škrtaly své rozpočty, aby lidé se uskromnili, no tak přece není možné, aby politikům rostly platy. Už minimálně z pocitu solidarity s ostatními by to měli udělat a já budu trvat na tom, abychom to udělali," myslí si Pavel. 

Politici by si měli sáhnout na platy. Někteří důchodci se jich ale zastali:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.