Pohlreich: Slzy, pot a vášeň. Dnes diváky čeká souboj italských restaurací

Výběr těch nejlepších italských restaurací v Česku nebyl jednoduchý, diváci posílali stovky tipů. I to dokazuje, že právě italská kuchyně patří k těm nejoblíbenějším u nás. Nakonec se proti sobě v souboji postaví Dejvická 34 a Di Nuovo.

Italskou kuchyni miluje i Pohlreich. "Zákaznické chování se generačně proměňuje. Sice je stále populární tradiční česká kuchyně, ale je i jasné, že mladší generace chce jíst jinak. To má za následek příliv restaurací s asijskými a fastfoodovými koncepty. Zdá se, že i Amerika si nachází cestu do Čech a na Moravu, stejně tak jako stále populární Itálie," míní šéfkuchař.

[chooze:article;value:493828]

​Petr Hajný a Karel Šimůnek jsou kamarádi, kteří se rozhodli splnit si italský sen. Seznámili se v práci před více než 15 lety, jezdili spolu na výlety, chodili do restaurací a za gastronomií vyjíždí společně se svými rodinami. Občas se ale pohádají tak, že spolu nemluví – typická italská domácnost.

Oba si zakládají na čerstvosti surovin, domácí kuchyni a původních receptech. V Horních Jirčanech spolu mají restauraci Di Nuovo. "Baví mě pracovat s vnitřnostmi, které nejsou úplně běžné a v Čechách moc oblíbené. Hosté občas mívají předsudky například k brzlíku, pepřenkám z kapra a dukátovým buchtičkám, kde si je nejprve spojují se školní jídelnou, a když je pak u nás ochutnají, už jiné nechtějí," říká Hajný.

[chooze:article;value:482589]

​Tomáš Černý a Jana Macalíková se potkali ve škole vaření základních italských omáček a těstovin. Po roce vztahu odešli z bývalých zaměstnání a otevřeli Dejvickou 34. Tu minulý rok objevili už i michelinští komisaři a udělili jí titul Bib Gourmand, což je známka za vynikající jídlo za rozumnou cenu.

"Gastronomii celkově pomohl příchod lepších stravovacích návyků. Lidé více přemýšlí o tom, za co peníze utratí a kde je utratí. A není jim jedno, co jí. Pomohl samozřejmě také příchod různých hodnotitelských ročenek, například Michelin Guide, a také velká podpora televize a tisku," vysvětluje Tomáš Černý.

Jak se poperou se svými menu v zátěžovém testu? Zaujme Pohlreichovy hosty glazovaný brzlík nebo tatarák s čokoládou a lanýžem? Zvládnou i speciální přání náročných hostů, které nenajdou na lístku?

Sledujte ve středu Pohlreichův souboj restaurací ve 20:20 na Nově nebo už nyní na Voyo.

[chooze:gallery;value:30790]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.