Na Vysočině by mohly vyrůst nové větrné elektrárny. Zájem investorů je velký

Kousek od Stonařova u Pavlova se už čtyři větrné elektrárny točí 17 let. Teď by až osm dalších mohlo vyrůst i v obci. Ve Stonařově z výsledků ankety vyplývá, že 80 % obyvatel je pro.

Ve středu večer by celý plán mělo posvětit i zastupitelstvo obce. V sousední Suché už se dokonce nedávno dohodli. Obří větrníky by tam měly stát do pěti let. Obce za to dostávají finanční i jiné kompenzace. "Já si to neumím představit, ale myslím si, že to nebude tak hrozné," má jasno obyvatelka Suché paní Miluše Štrofová. "Snad to hlučné nebude," přidala se paní Bohumila Bílková.

[chooze:article;value:467807]

"Jsme dohodnuti. Ale počet elektráren, jejich velikost a výkon nevíme. To záleží po konzultacích s dotčenými orgány," sdělil starosta Suché Tomáš Caha (nez.).

V souvislosti s energetickou krizí se mění pohled lidí i úřadů na obnovitelné zdroje. Vysočina dlouhodobě odmítala nové větrné elektrárny. "Pohled té současné rady kraje je k těmto zdrojům více vstřícnější, než tomu bylo v minulosti," řekla náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Hana Hajnová (Piráti).

A nabídky dostávají další a další obce na Vysočině. Řešit to budou brzy třeba v Kameni na Havlíčkobrodsku nebo v Brzkově a Puklicích na Jihlavsku. Tam všude nabídky na výstavbu větrných elektráren už také dostali. "Z hlediska větrnosti má ale smysl investovat do těchto projektů pouze na území několika krajů," myslí si mluvčí ČEZu Barbora Peterová.

"Nový stavební zákon by měl také zařadit větrné elektrárny s výkonem nad jeden megawatt mezi vyhrazené stavby, což by zjednodušilo jejich povolování," vysvětlil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka. V Česku aktuálně funguje už přes 200 obřích větrníků. Na Slovensku jich je do 10, v Rakousku 1 300.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.