Další malér s předraženou hradeckou lávkou: Její povrch klouže i za sucha

Dá se přejít za minutu a chodec po ní udělá 130 kroků. Jeden tak v průměru vyšel na 1 346 000 korun. Stometrové přemostění hradeckou pokladnu celkem stálo 175 milionů.

Před devíti lety se mluvilo o tom, že lávka vyjde na zlomek, přesně 35 milionů korun. "Stavba je velmi drahá, ale podle našeho názoru je drahá objektivně, protože ta konstrukce je unikátní," uvedl náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP 09).

[chooze:article;value:480931]

​Padesát milionů korun stojí například most přes dálnici, po kterém vede silnice druhé třídy. Sto sedmdesát milionů korun pak stojí robustní celý dálniční most s několika pilíři. Tedy podobně jako hradecká lávka pro pěší.

"My jsme tuto investici zdědili, kdybychom se měli rozhodovat o investici v této výši, tak bychom se rozhodli pro jinou," pokračoval Řádek.

A další zádrhel. Lávku úředníci otevřeli na začátku března a vzápětí zjistili, že to na ní v zimě pořádně klouže. "Město si požádalo projektanta o doplnění údržby lávky, ve které bylo stanoveno, jaký bude ideální materiál na údržbu," vysvětlila mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Rohlíčková.

[chooze:article;value:478840]

Posypový materiál ale dorazil se zpožděním a aby se někomu do té doby něco nestalo, radnice sem umístila varovné cedule. Jenže s gramatickou chybou. Povrch totiž není kluzský, ale kluzký.

Lávka navíc klouže i za sucha. Hrubší povrch má jen při okrajích. A místo už začalo lákat odborníky, kteří by magistrátu nabídli řešení, jak to udělat, aby povrch neklouzal bez posypové soli. "Používáme na to recyklát, gumy a tak," popsal podnikatel ve stavebnictví Jiří Černý.

Podobné vášně budila například lávka i ve Žďáru nad Sázavou. Dělníci namontovali zábradlí obráceně, takže sahalo až k hladině a vodáci místu začali říkat ždárská gilotina.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.