Ševčík otálí s rezignací. Studenti svolali demonstraci, volají po jeho odchodu

Rektor VŠE Petr Dvořák v pondělí vyzval děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka k rezignaci. Důvodem byla Ševčíkova účast na protivládní demonstraci, kde se dostal do potyčky s policií. Děkanovi dal rektor den na rozmyšlenou.

Původně tedy mělo být o rezignaci rozhodnuto v úterý v 11 hodin. Jenže Ševčík si zažádal o prodloužení své lhůty na rozmyšlenou. Své rozhodnutí tedy nejspíš oznámí ve středu.

[chooze:article;value:494686]

Rektor však Ševčíkovu žádost o prodloužení lhůty na rozmyšlení nepřijal. Ve shodě s vedením univerzity zahájil několik kroků. Předsedu akademického senátu požádal o mimořádné jednání, na kterém se bude hovořit o dalším postupu. 

Senát může navrhnout odvolání děkana, což Dvořák považuje za nejlepší krok v současné situaci. Pokud to však neučiní, využije své pravomoci rektora a v případě souhlasu senátu Ševčíka odvolá tak jako tak.

Univerzita se od Ševčíka z velké části distancuje. Kromě rektora jej k rezignaci vyzval také studentský senát. Ten přišel s peticí, kterou podepsalo více než dva tisíce studentů, absolventů a akademiků.

[chooze:article;value:457746]

Studenti navíc svolali na středu demonstraci. Ta se bude konat od 12:30 na náměstí Winstona Churchilla. Požadují tam Ševčíkovu rezignaci.

Cílem demonstrace je ukázat odpor studentů k děkanovu chování. "Tu petici podepsalo hned první den více než 15 procent studentů celé univerzity. Ševčík navíc řekl, že v úterý oznámí své rozhodnutí, ale místo toho jen požádal o prodloužení lhůty na rozmyšlení. Není tam znát absolutně žádná sebereflexe," prohlásil místopředseda akademického senátu Lukáš Hulínský.

Podívejte se na pondělní reportáž, kdy TV Nova informovala o Ševčíkově účasti na demonstraci na Václavském náměstí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.