Naděje pro lidi s rakovinou. Od dubna budou pojišťovny hradit lepší léčbu

Tisíce lidí si každý rok v Česku vyslechnou diagnózu rakoviny prsu. V drtivé většině případů se jedná o ženy, z nichž zhruba 15 % trpí vysoce agresivním typem, který se nazývá triple negativní karcinom. "Tento typ nádoru roste velmi rychle – zvětšuje se v řádu týdnů. Postihuje často mladší ženy v produktivním věku," vysvětluje primářka z Masarykova onkologického ústavu Katarína Petráková.

Jedinou současnou léčbou pokročilého triple negativního karcinomu prsu je ale chemoterapie. Případně pokud se zachytí včas, tak je možná operace či radioterapie. Imunologie na rozdíl od jiných typů rakoviny ale není standardem. Podle Petrákové je přitom tato léčba účinnější – je spojena nejen s úplným odstraněním nádoru, ale také významně snižuje riziko návratu nemoci.

[chooze:article;value:491970]

​To se už brzy změní, podle Aliance žen s rakovinou prsu by od dubna měly zdravotní pojišťovny tuto léčbu českým pacientkám hradit. K dispozici ale bude pouze v komplexních onkologických centrech, kam se ale aktuálně téměř třetina žen vůbec nedostane.

"Pojišťovny úhradu léčby schválily, dostanou se k ní však jen pacientky v těchto specializovaných centrech, proto je kromě rychlosti diagnózy důležité i místo, kde se o ně starají," zdůraznila ředitelka aliance Štěpánka Pokorná. Nová léčba podle ní bude znamenat pro pacientky s triple negativním karcinomem prsu větší naději na uzdravení.

Jak vysvětluje Masarykův onkologický ústav na svých stránkách, imunoterapie na rozdíl od jiných typů léčby necílí na nádorové buňky, ale reaktivuje schopnost imunitního systému tyto buňky poznat a zlikvidovat. V současnosti se používá hlavně při léčbě rakoviny ledvin, močového měchýře nebo karcinomu plic.

Lékaři přišli na nový způsob, jak předcházet rakovině vaječníků (8/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.