Austrálie má od USA koupit jaderné ponorky. Poškozuje to mír, tvrdí Čína

Ruská invaze na Ukrajině, rostoucí napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem, raketové testy v KLDR. Hrozby, kterým dnes svět čelí, a zároveň hlavní důvody pro vytvoření nové obranné dohody mezi USA, Austrálií a Velkou Británií. Ta počítá s nákupem až pěti amerických ponorek s jaderným pohonem, kterými chce Austrálie po roce 2030 posílit své námořnictvo.

"Dohoda, kterou jsme v San Diegu uzavřeli, představuje největší jednorázovou investici do obrany v celé australské historii. Posiluje národní bezpečnost Austrálie i stabilitu v našem regionu," uvedl australský premiér Anthony Albanese.

[chooze:article;value:491464]

Nejmodernější jaderné ponorky, které budou využívat technologie všech tří zemí, budou schopny překonávat delší trasy za mnohem kratší dobu než současná australská útočná plavidla na dieselový pohon. Posádka navíc bude moci provádět údery proti nepřátelům na mnohem větší vzdálenosti.

"Chci, aby bylo jasno. Jedná se o ponorky s jaderným pohonem, nikoliv s jadernou výzbrojí. Každý z nás, kdo zde dnes stojí a zastupuje Spojené státy, Austrálii a Velkou Británii, je odhodlán i nadále posilovat režim nešíření jaderných zbraní," řekl americký prezident Joe Biden.

Větší investice do obrany na jednání oznámil i britský premiér. "Vláda Spojeného království oznamuje výrazné navýšení svého obranného rozpočtu. V příštích dvou letech investujeme do obrany o pět miliard liber víc, čímž okamžitě navýšíme náš obranný rozpočet na 2,25 % HDP," informoval britský premiér Rishi Sunak.

V rámci dohody budou příslušníci australského námořnictva od letošního roku také absolvovat speciální výcvik na základnách v USA a ve Velké Británii, aby se ponorky s jaderným pohonem naučili ovládat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.