Policie vysvětluje zásah na protivládní demonstraci. Napadali nás, tvrdí

Video zaujalo například poslankyni Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO). "Šíří se s komentářem, že muž v hnědé kukle dá policistům povel k útoku a konflikt tak vyprovokuje. Já věřím tomu, že policie měla relevantní důvod. Na videu je pouze malý výsek dění. Ministr Vít Rakušan (STAN – pozn. red.) by to ale měl vysvětlit, ať vyvrátí spekulace," vyzvala na twitteru.

https://twitter.com/JVildumetzova/status/1635178159225307137

Na to policie zareagovala videem, které ukazuje, jak se k ní demonstranti chovali. "Jak je patrné z námi pořízených záběrů, po celou dobu byl přístup policistů pasivní a defenzivní, přičemž o jakémkoliv rozdmýchávání situace nemůže být řeč," napsala mluvčí Violeta Siřišťová. "Policisté se naopak v řadě případů museli potýkat s nevybíravým jednáním, ať už se slovními, či v několika případech i fyzickými ataky. A k použití donucovacích prostředků přistoupili až v době, kdy někteří účastníci stupňovali svoji agresivitu a nereagovali na opakované výzvy," dodala.

[chooze:article;value:494410]

Po demonstraci chtěli protestující sundat z Národního muzea ukrajinskou vlajku. "Někteří jednotlivci do policistů strkali, další je napadali tyčemi, na kterých měli původně vlajky. Podněcovatel k násilnostem a k odstranění ukrajinské vlajky byl zajištěn z důvodu, že se opakovaně dopouštěl přestupku. V současné chvíli se jeho jednáním zabývají pražští kriminalisté," sdělila Siřišťová.

Jeden z demonstrantů do muzea vnikl. "Ochranka muzea muže zastihla na schodech a vyvedla ho pryč. Policisté v domnění, že se jedná o návštěvníka muzea, ho dovedla do bezpečí. Tento muž se však k Národnímu muzeu vrátil a opakovaně se domáhal násilného vniknutí do budovy," informovala policejní mluvčí.

Ostatní policisty tak informoval podle policistů kriminalista v civilu o tom, že se muž pár minut předtím nacházel uvnitř muzea, kde chtěl s největší pravděpodobností strhnout vlajku. Právě tato situace je vidět na videu. "Proto policisté ze speciální pořádkové jednotky muže zajistili pro podezření z přestupku," poznamenala Siřišťová.

[chooze:article;value:494442]

"Dvacet lidí skončilo v poutech, tři policisté byli zraněni a převezeni do nemocnice," uvedla mluvčí k demonstraci i k dění po jejím konci. Z toho jednoho muže zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. "V současné chvíli mu již kriminalisté za tento trestný čin ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření," upozornila Siřišťová.

Další člověk měl poškodit projíždějící auto s ukrajinskou SPZ. "V současné chvíli se celým případem zabývají pražští kriminalisté a právní kvalifikace případu bude stanovena," dodala k tomu Siřišťová.

Poslankyni Mračkovou Vildumetzovou za sdílení videa nyní ostatní politici kritizují. "Po zveřejnění videa Policie ČR je zřejmé, že ohýbáte realitu. Měla byste se okamžitě omluvit policistům, kteří dělali dobře svou práci a zamezili výtržnostem," vyzvala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.