Oscarovému večeru vévodil snímek Všechno, všude, najednou. Nominovaní Češi neuspěli

Letošní ročník se snažil vrátit nejprestižnější filmovou přehlídku mezi nejsledovanější události roku. Loňské vysílání podle CNN sledovalo 16,6 milionu diváků, což bylo o 58 % více než v případě ročníku 2021, který sledovalo rekordně málo diváků – jen 10,5 milionu. Moderování letošních Oscarů se zhostil už potřetí Jimmy Kimmel.

Oscarový galavečer byl rovněž světovou módní událostí a trend na červeném koberci letos udávala bílá barva. Bílé šaty tak předvedly hvězdy jako Michelle Yeohová nebo Halle Berryová.

[chooze:article;value:486268]

První soška putovala do rukou režiséra Guillerma del Tora, který ji získal za nejlepší animovaný film Pinocchio. "Animace je připravena udělat další krok," řekl del Toro při přebírání ceny. "Všichni jsme na to připraveni. Prosím, pomozte nám. Mluvte o ní," dodal.

Následovalo ocenění pro nejlepšího herce a nejlepší herečku ve vedlejší roli. Sošku si odnesli herec Ke Huy Quan za svůj výkon ve filmu Všechno, všude, najednou a herečka Jamie Lee Curtisová za ztvárnění postavy Deirdre Beaubeirdreová ve stejném filmu.

Za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli si odnesla cenu Michelle Yeohová za roli Evelyn Quan Wang ve filmu Všechno, všude, najednou. V mužské kategorii dostal Oscara herec Brendan Fraser za film Velryba.

Nejlepším filmem byl vyhlášen snímek Všechno, všude, najednou, který byl na letošním ročníku nominován celkem v 11 kategoriích. Kromě ceny za nejlepší film získal také ocenění za nejlepší režii, nejlepší střih a nejlepší původní scénář. Do dnešního večera získal film dva Zlaté glóby, pět cen Critics’ Choice Awards (včetně ceny za nejlepší film) a čtyři ceny Screen Actors Guild Awards.

Oscara za nejlepší celovečerní dokument získal film Navalnyj, který mapuje cestu ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného během jeho politického vzestupu a pátrání po odhalení pravdy.

Čtyři sošky má na svém kontě i film Na západní frontě klid. Adaptace německého románu z první světové války získala kromě ocenění za nejlepší mezinárodní hraný film také ceny za nejlepší kameru, nejlepší výpravu a nejlepší původní hudbu.

Film Top Gun: Maverick s Tomem Cruisem v hlavní roli dostal Oscara za nejlepší zvuk, čímž vyhasly naděje českého zvukaře Viktora Prášila za práci na snímku Na západní frontě klid. Za nejlepší vizuální efekty získalo ocenění sci-fi Avatar: The Way of Water. V kategorii nejlepší masky, kde byla nominována i česká maskérka Linda Eisenhamerová, zvítězil film Velryba.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.