Běžná nemoc Zdeněčka (4) málem zabila. Naštvaná matka se opřela do nemocnice

První příznaky neštovic se u malého Zdeňka objevily před dvěma týdny, tedy v pátek 24. února. Tehdy ještě maminka Sandra neměla důvod se obávat, jak se její syn s touto běžnou nemocí popere. V neděli ale chlapci začala otékat pravá část obličeje. Rodina tak odpoledne vyrazila na pohotovost v severočeských Lounech, kde dítěti předepsali protizánětlivou mast Framykoin.

Místo zlepšení se ale otok zhoršoval, v noci proto vyrazili do nemocnice v Mostě. "Bez odebrání krve, čehokoliv, mě poslali, ať s ním v jednu ráno jedu do Ústí," řekla redakci TN.cz paní Sandra. Na rozdíl od mostecké má totiž Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem infekční oddělení, kam chlapce také umístili. Podávali mu nitrožilně antibiotika a kortikoidy, podle maminky ale léčba nezabírala.

[chooze:article;value:476431]

​"Otok byl stále větší a větší. Doktoři mě neustále ujišťovali, že je vše v pořádku. Že dojíždí zánět. V pondělí synovi začal otékat krk, nemohl polykat, mluvit," popsala Sandra chlapcův stav, ze kterého byla zoufalá. Žádala proto tamní personál, aby kontaktoval jiná infekční oddělení a poradil se o postupu. 

"Nechala jsem si zavolat primáře a prosila o převoz na Bulovku. Odpověděl mi doslova, že tam na mě nikdo není zvědavej a co si myslím, že tam s námi budou dělat. V úterý ráno si syn stěžoval na dýchání a já opět začala prosit, ať ho převezou. Změřili mu saturaci, která měla správné hodnoty, a pouze mi nabídli prášky na uklidnění," pokračovala maminka.

[chooze:gallery;value:30727]

​Prozradila, že si tedy sama sehnala číslo na primářku Infekční kliniky FN Bulovka Hanu Roháčovou. Ta převoz kvůli riziku zhoršení chlapcova stavu nedoporučila, kýžené ovoce ale telefonát mamince přesto přinesl. Ústecký primář se totiž posléze s Roháčovou spojil, což potvrdila i nemocnice. "Dle jejich konzultace se upravila antibiotická terapie," stojí v lékařské zprávě, kterou má redakce TN.cz k dispozici. 

Přesunuli ho na JIP

Zdeňka posléze přemístili na jednotku intenzivní péče, kde se jeho stav rychle zlepšoval. Po dvou dnech se tak nemocnice rozhodla jej přeložit na standardní oddělení – do nemocnice v Mostě. "S převozem jsem nesouhlasila, syn byl vysílený a vyčerpaný. Řekli mi, že mi nic jiného nezbyde a že už je tu sanitka," uvedla paní Sandra.

Podle mluvčí Krajské zdravotní, pod kterou spadá jak mostecká, tak ústecká nemocnice, Jany Mrákotové to bylo z kapacitních důvodů. "Akutní stav byl zvládnut a transportu a doléčení infuzemi s antibiotiky na dětském oddělení v Mostě nic nebránilo," sdělila redakci TN.cz.

[chooze:article;value:462076]

​"Matce byl důvod překladu vysvětlen a s ní projednán. Souhlasila a názor změnila při příjezdu převozové sanity. V tu chvíli ale již bylo intenzivní lůžko obsazeno jiným pacientem," vysvětlila Mrákotová.

Zároveň dodala, že převoz na Bulovku tamní personál s primářkou Hanou Roháčovou projednával, obě strany ale dospěly k závěru, že k tomu není důvod a dítěti by mohl spíše uškodit. "Léčba v Masarykově nemocnici byla vedena správně a adekvátně reagovala na stav dítěte, k nástupu účinku antibiotik je třeba určitý čas. Vzhledem k rozsahu postižení jsme ale chápali obavy matky a jejímu požadavku na konzultaci s Infekční klinikou FN Bulovka jsme rádi vyhověli," prozradila Mrákotová.

Konzultace o diagnostice a léčbě s kolegy z jiných pracovišť je podle ní běžná. To potvrzuje i primářka Infekční kliniky FN Bulovka. "Každé onemocnění může mít široký rozptyl a některé průběhy jsou atypické," sdělila Roháčová redakci TN.cz.

[chooze:article;value:493081]

Flegmóna jako život ohrožující stav

Co se týče samotného otoku, lékařská zpráva jako diagnózu uvádí rozsáhlou flegmónu. Jedná se o bakteriální zánět, který se šíří měkkými tkáněmi. Podle Roháčové to není zcela neobvyklý průběh planých neštovic, jedná se ale spíše o méně častou komplikaci. "Děti se při neštovicích často škrabou a do místa porušené kůže si zanesou infekci, resp. bakterii, kterou mají na kůži. Ta potom způsobí tuto komplikaci – flegmónu, což je těžké zánětlivé postižení kůže a podkoží s možným rozsevem i do krevního oběhu," vysvětlila primářka.

"Může se jednat o život ohrožující stav a hospitalizace je nutná. Prevencí nelze těmto případům vždy zabránit, ale riziko se zmenšuje, pokud se děti neškrábou. Čili podávají se jim například protisvědivé léky," poradila a doplnila, že v posledních měsících jsou lékaři svědky případů, kdy bakterie streptokok je ze zatím neznámých důvodů více agresivní a vyvolává tyto komplikace.

Malý Zdeněk už je naštěstí v pořádku. Z mostecké nemocnice byl tento čtvrtek propuštěn. "Stále má mírný otok, dobírá antibiotika," dodala maminka. Za záchranu života syna je ráda, přístup lékařů v Ústí nad Labem se jí ale nelíbí. "Hovořili se mnou jako s nějakou spodinou společnosti," posteskla si.

Adámka nechali krvácet v nemocnici. Chlapec ochrnul a jeho rodiče jsou na pokraji sil (2/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.