Plastová občanka nezmizí, tvrdí Bartoš. Digitalizace nemá lidi obtěžovat

Demonstrace proti vládě, obstrukce ve Sněmovně, digitalizace i jmenování Hladíka (KDU-ČSL). To byla témata nedělního pořadu Napřímo. V něm moderátorka Bára Divišová vyzpovídala ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Společně se pobavili i o tom, jak se Bartošovi daří zastávat roli otce a politika zároveň.

Krize je všude v Evropě

Sobotní demonstrace proti vládě skončila zásahem policie. Několik demonstrantů se pokusilo dostat do budovy Národního muzea a strhnout ukrajinskou vlajku, aby vyjádřili svůj názor proti válce a chudobě. Podle ministra Ivana Bartoše je strach na místě, lidé by si ale měli uvědomit, že krizí prochází celá Evropa.

[chooze:article;value:493893]

​"Plně respektuji právo lidí demonstrovat a vyjádřit svůj názor," řekl ministr. "Když se podíváme, čím prochází celá Evropa, tak ta krize je zřejmá. A ten diskomfort, třeba reálné chudnutí lidí, je jasný. Chápu obavy lidí, že situace bude v nějakou chvíli horší," uvedl.

Strašení lidí, ke kterému na demonstracích takového typu dochází, je ale podle něj neoprávněné. "Česká republika se neřítí ze skály," řekl. Organizátoři demonstrací podle Bartoše jen manipulují lidmi. Je proto potřeba, aby vláda jasně komunikovala své kroky.

To podle něj vláda ale dělá. "Ale jsou tu dvě roviny," řekl Bartoš. Problém podle něj nastává ve chvíli, co se diskuze o tématu rozvine mezi lidmi dřív, než ho stihne projednat vláda. Mělo by to být ale spíše naopak. Například nad finančním balíčkem nad konsolidací pracuje podle Bartošových slov asi 100 lidí. "A to je potřeba dát dohromady, aby to skutečně nebyly jen parametry, o kterých se často v médiích svádí bitvy mezi koalicí a opozicí," dodal.

[chooze:article;value:493072]

eObčanka je pilířem digitalizace

Česká republika dává ročně na digitalizaci asi 27 až 32 miliard. Podle Bartoše je alarmující i to, že to nikdo nedokáže přesně spočítat. Navíc jde o velký balík peněz. "My to potřebujeme dostat pod kontrolu. Uspořit na investicích, ale zároveň dodávat věci, které pak šetří peníze," vysvětlil Bartoš své záměry.

Cílem digitalizace je pak podle Bartoše automatizace státu. "To je ten štíhlý stát, kdy ti úředníci neopisují věci z občanky z papíru někam do systému. Digitalizace ale zároveň nemá obtěžovat lidi, takže pokud stát všechno ví, tak se znovu neptá," vysvětlil.

Pilířem digitalizace má být právě eDokladovka. Nově tak bude možnost identifikovat se právě i pomocí aplikace v mobilu. "Je to v podstatě vygenerovaný QR kód, který v danou chvíli můžete ukázat a ta služba si z toho přečte pouze ty údaje, které jsou relevantní," vysvětlil Bartoš.

To je i jeden z důvodů, proč se ministerstvo rozhodlo založit eDokladovku. Do té by měl kromě občanského průkazu přibýt i řidičský průkaz či třeba potvrzení o studiu. K tomu je ale potřeba spolupráce se školami. "Od roku 2026 by to mohlo fungovat i v rámci Evropské unie," dodal Bartoš.

Digitalizace dokladů ale neznamená, že doklady ve fyzické podobě přestanou platit. "Plastová občanka nezmizí," ujistil Bartoš. Platit prý budou obě, tedy fyzická i digitální podoba. V případě ztráty telefonu pak půjde sdílení údajů jednoduše zablokovat na stránkách.

[chooze:article;value:492588]

Vztahy ve vládě

Vláda bude v následujících týdnech představovat konsolidační balíček. Ten by se ale mohl dotknout priorit vládních stran. "Ta dohoda není jednoduchá. Podle mě není tak důležité, aby si každá strana prosadila svou prioritu, ale aby to fungovalo jako celek," uvedl Bartoš.

"Určitě se budeme dívat na stránku příjmovou. Já bych chtěl, abychom se zaměřili na otázku daňové optimalizace," řekl. "Prostě tam, kde stát selhává s vybíráním daní, kdy firmy v různých schématech hledají možnost, jak se vyhnout daňové povinnosti," uvedl jako příklad.

Hovořil ale i o plánovaném pozitivním balíčku. "Pro stát, aby mohl poskytovat služby vzdělávání i zdravotnictví, je samozřejmě nejlepší, když co nejvíc lidí pracuje a co nejvíc lidí si vydělá," uvedl. V otázce je proto například financování dětských skupin. "Stát dá peníze a ono se vám to vrátí, že rodiče mohou nastoupit dříve do práce," vysvětlil.

Ve hře je stále i zvýšení rodičovského příspěvku. "Lidé, kteří mohu a chtějí pracovat, budou moct pracovat v systému ve vhodných podmínkách," uzavřel Bartoš téma.

[chooze:article;value:491361]

Nekonečné obstrukce

Jednání z uplynulého týdne o nižší valorizaci důchodů provázely zdlouhavé obstrukce opozice. Diskuze se nakonec protáhla na pět dní. "Právo opozice je debatovat ve Sněmovně, ale v momentě, kdy jsou na jednání schůze načítány nové body, to je vyloženě destruktivní jednání," myslí si Bartoš.

"A já si pamatuju začátek volebního období, kdy jsme řešili věci ohledně čerpání evropských zdrojů, které byly i s výsledkem auditu," uvedl jako příklad. "Česká republika nemusela dostat evropské dotace na další období, což je asi 170 miliard korun, a opozice blokovala zásadní protikorupční legislativu, u které Evropská komise řekla: 'Toto si dejte do pořádku, jinak také nemusí být uvolněny peníze'. A státům v Evropě se to děje, například Maďarsku," zdůraznil.

Zdlouhavé obstrukce navíc ministra, a nejen jeho, zdržují od rodinných povinností. "Bertíčkovi je dva a půl roku. Je to těžký, já má ale suprovou manželku, taky političku," řekl. "Snažím se být doma o víkendu, takže i vnímám bolestně, když musím do nějakého pořadu," přiznal šéf Pirátů. "Ale sem jsem přišel rád," uzavřel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.