Michl povede ČNB dál. Získal prověrku na stupeň Přísně tajné

"Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) udělil guvernérovi ČNB Aleši Michlovi osvědčení fyzické osoby pro přístup k utajované informaci stupně utajení Přísně tajné," uvedla v neděli ráno mluvčí ČNB Petra Krmelová.

Michla o tom NBÚ informoval v pátek. Podle mluvčí vše proběhlo ve standardní lhůtě a v souladu se zákonem. Více se guvernér k detailům vyjadřovat nemůže, protože k tomu jako prověřovaná osoba není oprávněn. Michl si o prověrku požádal vloni v květnu, když jej prezident Zeman jmenoval novým guvernérem, své funkce se ujal 1. července.

Že by Michl kvůli absenci mohl skončit, uvedl nový prezident Petr Pavel na začátku března v rozhovoru pro web e15.cz. Připomněl slova Michlova předchůdce Jiřího Rusnoka, že nelze post guvernéra plnohodnotně bez prověrky vykonávat.

"A pokud někdo bezpečnostní prověrku nezíská nebo ji z jakéhokoli důvodu ztratí, pak takovou funkci nemůže vykonávat," uvedl Pavel s tím, že ale zatím nenastala taková situace, protože NBÚ stále Michla prověřuje.

[chooze:article;value:462074]

​​S Rusnokovými slovy o nezbytnosti prověrky nesouhlasí jiní bývalí guvernéři. "Prověrka na stupeň Přísně tajné má skutečně téměř nulovou souvislost s prací guvernérů a členů bankovní rady," řekl pro TV Nova Pavel Kysilka, který banku vedl na přelomu let 1997 a 1998, když se Josef Tošovský stal premiérem úřednické vlády.

Bývalý guvernér Miroslav Singer zase uvedl, že během šesti let ten stupeň utajení využil jednou nebo dvakrát. "Vzhledem k té zastupitelnosti guvernéra a viceguvernérů si myslím, že by stačilo, kdyby jeden z té trojice tu prověrku na Přísně tajné měl," dodal.

Více o prověrce Aleše Michla v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.