Děkan z VŠE Ševčík půjde na kobereček. Měl se zapojit do střetu u Národního muzea

Podle fotografických snímků a kamerových záběrů měl být jedním z účastníků sobotního konfliktu mezi policisty a demonstranty u Národního muzea také děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík. V konfliktu s policií jej objektivy zachytily v momentě, kdy těžkooděnci vytlačovali výtržníky ze schodiště před muzeem.

Po incidentu Ševčík okomentoval zásah policistů jako brutální. "Jsem zhrozen, protože toto je horší než Palachův týden. Jsem překvapen z toho, jak se můžou takhle chovat k českým občanům a ještě vyhlašovat, že je to nezákonná akce, když ti lidé normálně přišli na veřejné prostranství, rozcházeli se z nějaké demonstrace a takhle proti nim zasahovali," prohlásil ve vysílání dezinformační RaptorTV.

Policie při zásahu zadržela 18 osob. Podle mluvčí policie Violety Siřišťové byli zranění také dva policisté.

[chooze:article;value:494410]

Ševčíkovou účastí na akci se teď chce zabývat také VŠE. Není to totiž poprvé, co Ševčík svým jednáním či svými výroky vzbudil kontroverze. "Vystupování pana děkana je za hranou dlouhodobě a včerejší vystoupení nebylo výjimkou. Ačkoli je o tom pan děkan přesvědčen, nelze oddělit jeho soukromé názory a činy od faktu, že zastává veřejnou funkci," sdělila TN.cz mluvčí školy Věra Koukalová.

Na pondělí si Ševčíka předvolal rektor univerzity. Ten ale nemá mnoho možností, jak jej případně potrestat. "Vysokoškolský zákon dává velkou autonomii fakultám a odvolat děkana je velmi komplikovaná záležitost. Podle aktuálního znění zákona by děkana měl navrhnout na odvolání senát jeho fakulty. Ten ho bohužel zvolil jednohlasně a na opakované výzvy rektora nereaguje," vysvětlila Koukalová.

Ševčík ale tvrdí, že se v sobotu žádných výtržností neúčastnil. Webu Seznam Zprávy sdělil, že odcházel z rodinného setkání, když potkal zraněnou osobu. "Oslovil mě člověk, který měl rozbitou hlavu, jestli bych mu nepomohl s tím, co má dělat, že ho napadli policisté," tvrdil Ševčík s tím, že mu měl tento člověk následně jít ukázat policistu, který ho napadl, a tak se dostal na schody muzea.

[chooze:article;value:472450]

Když z nich pak scházel, měl se náhodou dostat do střetu s policisty. "Narvali mě na tu zeď, poté jsem vstal a normálně jsem odešel. Žádného sundávání vlajky nebo něčeho takového jsem se neúčastnil," stál si za svým.

V minulosti se měl Ševčík provinit například tím, že používal pro osobní účely modrý majáček. Kontroverzní byly také některé jeho výroky. Například na demonstraci Česko na prvním místě v září loňského roku prohlásil premiéra Petra Fialu (ODS) za hňupa a tvrdil, že zlo do Česka přichází hlavně z Německa a že se Německo snaží Česko ovládnout.

Útok na Národní muzeum následoval po demonstraci Česko proti bídě organizované stranou PRO. Demonstranti z budovy chtěli sundat ukrajinskou vlajku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.