Zemřel slavný herec z Chladnokrevně, kterého podezírali z vraždy manželky

Slavný americký herec skonal pokojně ve svém domě v Los Angeles na srdeční onemocnění, informovala s odkazem na rodinu televize CNN.

Za svou šedesátiletou kariéru ztvárnil Robert Blake desítky rolí, v Hollywoodu měl pověst skvělého herce, s nímž se však obtížně spolupracuje. Několikrát se dokonce popral s kolegy. Sám přiznal, že v mládí bojoval se závislostí na alkoholu a drogách.

[chooze:article;value:493156]

​Nezapomenutelně se do dějin kinematografie zapsal hlavní rolí v dramatu Chladnokrevně natočeného podle bestselleru Trumana Capoteho popisujícím skutečnou brutální čtyřnásobnou vraždu, jež tehdy otřásla celou Amerikou. Mezi jeho další filmy patří Poklad na Sierra Madre, kde hrál už jako dítě, Modrá Elektra Glide či Lost Highway režiséra Davida Lynche. Za roli detektiva v nesmírně populárním seriálu Barreta dostal Zlatý globus i Emmy.

Robert Blake se narodil jako Michael James Gubitosi v New Jersey. Rodiče chtěli, aby jejich děti uspěly v showbyznysu, kvůli tomu se přestěhovali do Los Angeles. Se svými sourozenci vystupoval v kabaretu už od svých dvou let, posléze se stal vyhledávaným dětským hercem.

[chooze:article;value:492151]

​Kromě filmové získal i slávu, o kterou nestál. Celé Spojené státy sledovaly v roce 2002 jeho zatčení a obvinění z vraždy manželky Bonny Lee Bakleyové. Byla jeho druhou ženou, seznámili se o tři roky dříve. Vzal si ji poté, co testy DNA prokázaly, že s ním čeká dítě. Ona přitom za otce označila Christiana Branda, syna slavného herce Marlona, popsala agentura AP.

Blake dcerku miloval, manželku však nechal bydlet v domku pro hosty a netajil svou averzi. V roce 2001 ji našli zastřelenou v autě u restaurace, kde spolu večeřeli, a on se do podniku na chvíli vrátil.

Herec svou vinu od začátku popíral, porota ho definitivně osvobodila o čtyři roky později. Děti Bonny z předchozích vztahů na něm však v občanskoprávním sporu vysoudily 15 milionů dolarů (přes 300 milionů korun) za to, že zavinil její smrt. Což Blakea spolu s výdaji za jeho právníky přivedlo na mizinu. 

Zemřel slavný filmový drsňák Tom Sizemore. Herci bylo 61 let:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.