VÝSTRAHA: Silný vítr, závěje i sněhové jazyky. Česko zažije extrémní víkend

Výstraha před silným větrem začíná platit už v pátek ve 20:00 pro Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj.

"Možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel," nabádá ČHMÚ.

[chooze:article;value:493609]

V noci na sobotu meteorologové varování rozšiřují na celé Česko. V některých okresech dokonce hrozí vysoký stupeň nebezpečí: Jihočeský (Dačice), Pardubický (Moravská Třebová, Polička, Svitavy), Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Jihlava, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Nové Město na Moravě, Telč, Třebíč, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou), Jihomoravský (Blansko, Boskovice, Břeclav, Ivančice, Kuřim, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Rosice, Tišnov, Znojmo) a Olomoucký kraj (Konice, Litovel, Mohelnice, Prostějov, Zábřeh).

"Vítr začne zesilovat už během pátečního večera na západě území na rychlost s nárazy 55 kilometrů v hodině, na horách až 90, další zesílení přinese noc na sobotu na rychlost v nárazech až 90, na horách kolem 110 kilometrů za hodinu. Což je síla větru, která způsobuje škody. Slábnout bude během sobotního večera," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

​V nadmořských výškách od 500 metrů na Jilemnicku a Tanvaldsku v Libereckém kraji a Trutnovsku a Vrchlabsku v Královéhradeckém kraji přidává varování před závějemi, platí od sobotních 2:00 do 20:00.

"Nebezpečné podmínky pro řízení vozidel, některé vozovky mohou být nesjízdné. Komplikace se zásobováním, zdravotnickými službami a podobně. Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Při jízdě autem nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla," upozornili meteorologové.

Sněhové jazyky pak mohou potrápit části Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Zlínského a Moravskoslezského kraje.

[chooze:article;value:493099]

Oproti pátečním 15 stupňům Celsia se navíc výrazně ochladí, v sobotu se teploměry nepřehoupnou přes 5 stupňů. "Pocitově kvůli silnému větru bude jen mezi -8 až -2 stupni, přes Česko totiž přejde výrazná studená fronta. Na horách napadne 5 až 15 centimetrů sněhu," uvedla Honsová s tím, že v sobotu ráno se na západě Česka může tvořit i náledí.

"Neděle už bude klidnější, během dne počasí u nás začne ovlivňovat teplá fronta. V neděli bude oblačno, zpočátku dne až polojasno, občas déšť se sněhem, od středních, během dne od vyšších poloh sněžení. Ranní teploty 0 až -4 stupně. Denní teploty 2 až 6 stupňů. Mírný západní vítr o rychlosti do 20 kilometrů v hodině," uzavřela.

Přichází větrné a deštivé počasí. Modely odhadují, jaké bude jaro:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.