Vláda si posvítí na ceny potravin. Obchodníci zkoušeli, co lidé vydrží, tvrdí ministr

"Já i celá vláda víme, že občany trápí vysoké ceny potravin," ujistil Nekula. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) to projednával i na svém středečním jednání. Chce zjistit, jestli ceny někdo neúměrně nenavyšuje.

Vytvořil proto mezirezortní skupinu, která se zdražování potravin bude věnovat. Povede ji právě ministerstvo zemědělství. 

"Chceme naplno využít všech zákonných možností, dozorových orgánů, ať jsou pod ministerstvem zemědělství, ministerstvem průmyslu a obchodu, či ministerstvem financí," prohlásil. Každé z těchto tří ministerstev bude mít ve skupině po dvou zástupcích. Připojí se také jeden člověk z Úřadu vlády a další z Národní ekonomické rady vlády.

[chooze:article;value:494124]

První zasedání má proběhnout 21. března. Na jednání budou mít data za únor. "Budeme hledat, jak situaci řešit a napravit," avizoval ministr. "Budeme všem měřit stejným metrem v celé vertikále, ať jsou to zemědělci, dodavatelé, myslím tím potravináře, či obchodníci," dodal. Do čtyř týdnů mají následně přijít první rázná opatření. Zmínil například exemplární pokuty.

Pokud to bude potřeba, je vláda připravena měnit zákony. "Naším cílem je to, abychom zde opět měli zdravé konkurenční prostředí, ze kterého bude profitovat spotřebitel," sdělil.

[chooze:article;value:492277]

"Musíme se podívat na to, že u řady komodit dosud stačily obchodníkům určité výše obchodních přirážek, a evidujeme to, že v uplynulém období někteří účastníci na té vertikále se snažili pokrýt své náklady, ale někteří šli ještě dále a zkoušeli, co zákazníci vydrží," upozornil Nekula. Týkalo se to podle něj například cen cukru.

Na ministerstvo přišlo několik podnětů od lidí na problémy. Často jde o klamání zákazníků falešnými slevami či nekvalitu potravin. 

Podívejte se na reportáž z tiskové konference:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.