Poslanci si odmítli zmrazit platy. Babišův návrh shodili ze stolu

Poslanecká sněmovna odmítla jednat o zmrazení platů politiků. Pro zařazení zákona na program jednání bylo 54 poslanců ANO, 15 poslanců SPD a jeden poslanec STAN – celkem 70 poslanců. Zbylí přítomní poslanci STAN a také přítomní poslanci ODS, KDÚ-ČSL, TOP 09 a Pirátů se zdrželi hlasování – dohromady také 70. K zařazení na program jednání tak chyběl pouze jeden hlas.

"Od ledna 2023 ústavním činitelům vzrostly platy o 12,7 %, to znamená, že řadový poslanci a senátoři bez funkce dostávají měsíčně o 11 600 korun víc než doposud, to je ten základ. Já jsem si to spočítal na 13 684," argumentoval pro projednání zákona šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Růst platů dával do kontrastu s nedávno schválenou novelou o valorizaci důchodů, která růst důchodů zpomalila. 

[chooze:article;value:493770]

"Takže já si myslím, že je nemorální, aby v době, kdy se v podstatě všem lidem snižuje koupěschopnost, jedné úzké skupině platy rychle rostly. Ano, skupině, o které tady mluvím, a je to hrozná ostuda," tvrdí Babiš.

[chooze:poll;value:3ca8865e209580d6430c74223e282941f530e724;layout:tn_nova]

Zástupci vládní koalice se k zákonu ani nevyjádřili. Předseda vlády Petr Fiala svou žádost o vystoupení nakonec stáhl. Jediným zástupcem koalice, který pak hlasoval pro projednání zákona, byl Michael Rataj (STAN). Údajně to ale nebylo proto, že by s návrhem opozice souhlasil.

"Hlasoval jsem pro otevření schůze, protože jsem chtěl umožnit diskusi dalším poslancům, nejen těm s přednostním právem. Ta by totiž mohla obnažit populismus a pokrytectví opozice. I v této otázce cítím určitý komunikační deficit parlamentní většiny vůči veřejnosti, která pak snadno podléhá účelové argumentační masáži opoziční menšiny," řekl Rataj pro TN.cz.

Vláda přehlíží důchodce, zuřil Havlíček. Jsme zodpovědní, hájil se Jurečka:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.