Oblíbený středomořský ráj trápí "horečka lámající kosti". Úřady varují před riziky

Od loňského srpna se na Ibize nakazilo virovou infekcí nejméně šest německých turistů. Jako první měla pozitivní test na horečku dengue 27letá maminka, která na ostrově trávila týdenní dovolenou s partnerem a roční dcerou, informuje portál Sky News.

U všech tří členů rodiny se objevily příznaky jako horečka, bolesti kloubů a vyrážky. Jen o dva měsíce později se objevilo podezření na nákazu horečkou dengue u další tříčlenné německé rodiny, která navštívila stejnou oblast.

[chooze:article;value:493758]

​V současnosti je riziko nákazy horečkou dengue na Ibize považováno za nízké. Pro období od května do listopadu se však úřady rozhodly vyhlásit střední riziko nákazy, píše The Independent.

Horečka dengue se šíří zejména v teplých a vlhkých oblastech světa, jako jsou Asie, Karibik, Pacifik či Střední a Jižní Amerika. Mezi přenašeče patří komáři, a to včetně druhu Aedes albopictus, který se vyskytuje v celé oblasti španělského Středomoří, na Baleárských ostrovech i v některých vnitrozemských oblastech na severu Španělska.

Ve většině případů člověk ani nepostřehne, že nemoc má. Pokud se objeví příznaky, pak je to obvykle od čtyř do deseti dnů od kousnutí infikovaným komárem. Často připomínají chřipku. Zahrnují vysokou teplotu, silnou bolest hlavy i kloubů, nevolnost a vyrážku. V některých vážnějších případech však mohou pacienti pociťovat takovou bolest, že jim připadá, jako by se jim lámaly kosti. Právě proto se nemoci říká též "horečka lámající kosti".

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.