Wagnerovci mění taktiku. Místo vězňů nabírají školáky a pacienty z léčeben

Wagnerova skupina podle zahraničních médií zahájila další fázi znepokojivého náboru rekrutů. Tentokrát se měla zaměřit na studenty středních škol. Jeden z bojovníků wagnerovců navštívil moskevskou školu.

Tamním studentům měl podle ukrajinského deníku TSN líčit zářivou budoucnost, jakou jim podle něj zaručí právě to, když se přidají do řad Wagnerovy skupiny. "Máme nejlepší vyhlídky," tvrdil jim.

Studenty údajně lanařil, aby podepsali smlouvu a přidali se k wagnerovcům. Přihlášky měl dokonce přinést rovnou do třídy. Na "přihlášce mladého bojovníka", jak se měla smlouva jmenovat, bylo potřeba vyplnit základní údaje, jako je jméno a telefonní číslo, adresu a osobní údaje rodičů.

[chooze:article;value:485017]

​Členy skupiny pak měl voják podle deníku Yahoo News popsat jako "skvělé, dobré a milé". Svůj obličej ale neukázal a před studenty vystoupil v lyžařské masce. Ukazoval jim ale svou zbraň.

Kromě toho se ale wagnerovci měli zaměřit i na duševně nemocné, které rekrutují přímo z psychiatrických léčeben. Podle agentury Nexta pak u takových rekrutů neprovádí ani žádné lékařské prohlídky. Pro vstup do řad wagnerovců nepotřebují ani potvrzení od psychiatra a narkologa.

Změnu náborů nových členů mohlo podle CNN zapříčinit hned několik faktorů. Jedním z nich může být například to, že zkrátka došla "zásoba" vězňů, které by ještě bylo možné naverbovat. Šéfovi Wagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi ale také mohlo být řečeno, že jeho postup se už neshoduje s plány ruské armády. Spekuluje se totiž o tom, že mezi Prigožinem a ruským prezidentem Putinem to v poslední době vře.

Rusko má pět kandidátů na prezidenta pro volby v roce 2024. Putin mezi nimi není:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.