Řetězec mění oblíbené zboží. Levné bedýnky nahradí papírové tašky

I přestože ceny potravin stále rostou, vyhodí Češi ročně přibližně 60 kilogramů potravin. Nejčastěji lidé plýtvají ovocem, zeleninou nebo mléčnými výrobky. Proti tomu se snaží bojovat i velké potravinové řetězce jako například Lidl, který v roce 2021 přišel s ekonomicky i ekologicky výhodnými bedýnkami. 

Projekt "S Lidlem šetříme jídlem" se mění. Bedýnky s ovocem a zeleninou, jejichž obsah tvoří kusy např. s protrženou síťkou, nahradí papírové tašky a nově se sortiment rozšíří i o chlazené výrobky, maso a ryby a do budoucna také nebalené pečivo. 

[chooze:article;value:491523]

​Za minulý rok se prodalo přes 1,5 milionu tříkilových bedýnek, což odpovídá zhruba 4 800 tunám zachráněného ovoce a zeleniny. "Těší nás, že se díky nim daří omezovat plýtvání potravinami. Jelikož se zaměřujeme i na praktickou stránku našeho projektu, rozhodli jsme se bedýnky nahradit papírovými taškami. Princip ale zůstává stejný – zákazníci za jednotnou cenu 25 Kč získají tři kilogramy různorodého ovoce a zeleniny," vysvětluje mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

​Tašky jsou podle něj praktičtější pro zákazníky, kteří do prodejny nepřijeli autem. Ve speciálních slevových koutcích bude nově možné pořídit například chlazené výrobky se slevou 70 %. "Bude se jednat o všechny chlazené výrobky, které jsou zdravotně nezávadné, ale blíží se datum jejich spotřeby. To stejné bude platit pro maso a ryby," doplňuje Myler.

[chooze:article;value:490401]

​Slevy se dotknou i pečiva. Už nyní je možné koupit chléb z předešlého dne v akci. A v dohledné době stojany s taškami doplní i pečivo, na které se také bude vztahovat 70% sleva. 

Ostatní řetězce ale nezůstávají pozadu. Před měsícem začal Kaufland společně s Lidlem odebírat zpět PET lahve a plechovky. Zatím je zákazníci mohou vracet v šesti prodejnách v Česku a za prázdné obaly získávají slevové kupóny. Penny zase koncem roku otevřela ekologickou prodejnu, kde nové technologie přispívají k výrazným energetickým úsporám.

Češi ročně zbytečně vyhodí 60 kilogramů potravin. Ušetřili by desítky tisíc (8/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.