První zlevní ředkvičky. Drahé zeleniny se ale ještě několik měsíců nezbavíme

​"Zelenina každoročně zlevňuje ve chvíli, kdy se na trh dostane ta z domácí produkce. Například papriky se teď dovážely i ze severu Afriky," říká pro TN.cz prezident Agrární komory Jan Doležal. "Nejdříve nastupují domácí ředkvičky, pak následují jarní cibulky," popisuje Doležal, co nás čeká v dubnu.  

Zemědělský analytik Petr Havel doplňuje, že k poměrně ranné zelenině patří i chřest. U zelinářské produkce podle něj ovlivňují ceny drahé energie či hnojiva. Jak drahá bude zelenina v následujících měsících, přesně říci nelze.

[chooze:article;value:493240]

​"Nejen u nás, ale i v zahraničí pěstitelé pracují s již nakoupenými drahými hnojivy a prostředky na ochranu rostlin," vysvětluje analytik.

"Zelináři musejí započítat ceny surovin, za které nakoupili," říká Havel. Efekt levnějších hnojiv, jejichž ceny se už snížily, můžeme očekávat až ve chvíli, kdy se bude sklízet novější úroda. Pár měsíců si musíme počkat. "Jestliže bude příznivé počasí, můžeme očekávat stabilizaci cen na konci prvního pololetí letošního roku, protože produkce už tak drahá nebude," upřesňuje analytik. 

Mluvčí Zelinářské unie Čech a Moravy Alice Kouřilová upřesňuje, že tuto zimu domácí zemědělci také začali později pěstovat zeleninu ve sklenících kvůli drahým energiím. "Nepěstovalo se v nich celou zimu jako v minulých letech. Ceny energií jsou tak vysoko, že si to pěstitelé nemohli dovolit a začali sázet až někdy okolo Vánoc," uvádí mluvčí zelinářů. Tržní cena skleníkové zeleniny by totiž po započtení nákladů byla tak vysoká, že by úrodu nešlo prodat.

[chooze:article;value:492517]

​Už nyní se ale podle Kouřilové začínají sklízet z českých skleníků první okurky a rajčata. Problémů, jako mají v Británii, kde zavedli některé druhy zeleniny na příděl, se obávat nemusíme.

"Ve Spojeném království komplikace do značné míry souvisí s tím, že opustili Evropskou unii," podotýká mluvčí zelinářů. Dovozci zeleniny na Britské souostroví narážejí na hranicích na složitou byrokracii. Kvůli ní často dávají přednost jiným trhům. 

Na importu zeleniny je podle analytika Havla do značné míry závislá i Česká republika. "Ceny na domácím trhu proto částečně ovlivňují ty evropské. Tak to u nás je už roky," dodává odborník. 

Mariana se přiotrávila cuketou. Takto poznáte, jestli zelenina není jedovatá:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.