ON-LINE: Česko má nového prezidenta. Petr Pavel složil slib

Petr Pavel je novým českým prezidentem. Stal se jím podpisem inauguračního textu, kterým slíbil věrnost naší zemi. Předtím si potřásl rukou s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Od plného Vladislavského sálu potom sklidil potlesk, zazněla státní hymna a armáda vystřelila slavnostní salvy z Petřína.

"Vážím si toho, že rekordní účast ve volbách a jejich výsledek ukázaly, že i vy dáváte přednost pravdě a slušností před nenávistnými útoky a překrucováním reality. Brzy zveřejním svůj plán svých cílů na prvních 100 dní ve funkci. Místo slov mě pak můžete posuzovat podle činů," prohlásil Pavel ve svém prvním projevu ve funkci.

[chooze:article;value:494053]

Vzápětí promluvil k lidem i z balkónu na III. hradním nádvoří. Odhalil prezidentskou standartu, kterou za Zemanovy éry ze střechy Hradu ukradla aktivistická skupina Ztohoven. Nakonec zazněla písnička Časy se mění. 

Všechna videa z Pavlovy inaugurace najdete zde >>

Vše podstatné sledujeme v on-line reportáži.

[chooze:minuta;value:d06636c3-2d0a-4d80-901e-2c94fc2e281e]

Nový prezident položil květiny k soše první československé hlavy státu Tomáše Garriguea Masaryka na Hradčanském náměstí a slavnostně si připil vínem s třemi tisícovkami hostů ve Španělském sále. V 18 hodin proběhla slavnostní ekumenická mše ve svatovítské katedrále po které následovala kantáta Te Deum. Hymnus Te Deum zhudebnil Antonín Dvořák v roce 1892 na objednávku Newyorské konzervatoře k oslavám 400 let od objevení Ameriky.

Pavel dopoledne přijel nejprve do Hrzánského paláce, který mu po zvolení půjčila k úřadování vláda. V poledne se už přesunul na Pražský hrad, kde ještě před inaugurací obědval s exprezidentem. U stolu byly i jejich manželky.

[chooze:article;value:493939]

O půlnoci z Pražského hradu zmizela prezidentská standarta a zavřela se Brána gigantů. To vše na znamení konce mandátu Miloše Zemana. Po této akci zůstalo Česko 14 hodin bez hlavy státu. Zastoupili ji předseda vlády společně s Vystrčilem a předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Inaugurační ceremoniál začal ve 14 hodin. Mezi hosty nechyběli kromě nejvyšších ústavních činitelů bývalý prezident Václav Klaus s manželkou, někdejší první dáma Dagmar Havlová nebo expremiér Andrej Babiš. Přijela i Lucie Kavánová, starostka Černoučku, kde dosud Pavel bydlel.

Zemanův poslední den

Končící prezident Miloš Zeman si poslední den ve funkci užíval ve svém novém domě nedaleko lánského zámku, do kterého se odstěhoval už v úterý. Ve stejný den také stihl vyřizovat i poslední věci svého úřadu. Rozhodl se omilostnit firmu z kauzy ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře.

[chooze:article;value:493702]

Zeman si jako končící prezident zřídí kancelář, kde se bude scházet třeba s politiky. Asistentku mu bude dělat manželka Ivana. "Je čas se rozloučit a jak jinak než slovy básníka: 'A kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček'," rozloučil se Zeman už o Vánocích.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.