Od Masaryka po Zemana. Připomeňte si, jak šel čas s českými prezidenty

Tomáš Garrigue Masaryk byl prezidentem dlouhých 17 let. Stal se jím v roce 1918, předtím – po dobu první světové války – v emigraci usiloval o poválečné uznání Československa jako samostatného státu. To se mu také povedlo. "Bez něj by asi československý stát nevznikl," konstatoval historik Jaroslav Šebek.

Nepodílel se na tom ale sám. Spoluzakladatelem byl Edvard Beneš, který byl po smrti Masaryka jeho jasným nástupcem. Předtím 17 let působil jako ministr zahraničí. V období protektorátu byl prezidentem v exilu v Londýně.

[chooze:article;value:491400]

​V protektorátu mezitím během druhé světové války vykonával funkci Emil Hácha. Do úřadu nastoupil po Mnichovské dohodě. Po jeho úmrtí v roce 1945 se funkce opět ujal Beneš. 

V roce 1948 se prezidentem stal Klement Gottwald. "To už byla první figura tzv. dělnických prezidentů, kteří utvářeli komunistický režim po roce 1948. Snažil se vystupovat jako lidový rétor, lidový prezident," vysvětlil historik. S jeho jménem je spojena řada vykonstruovaných politických procesů a poprav.

Druhý komunistický prezident Antonín Zápotocký se do historie zapsal měnovou reformou, která znehodnotila úspory tehdejších československých občanů. Po něm se úřadu ujal Antonín Novotný, který se na Pražský hrad dostal na přímý rozkaz Kremlu. Prezidentem byl 11 let.

Během Pražského jara v roce 1968 v čele země stanul voják a generál Ludvík Svoboda. V srpnu téhož roku do Československa vstoupila vojska Varšavské smlouvy.

[chooze:article;value:493320]

​Posledním prezidentem komunistické éry byl Gustáv Husák. "Někdy nazýván prezidentem ticha, prezidentem normalizační éry. Vykonával především funkci generálního tajemníka," řekl Šebek. Věrný komunista byl nakonec svědkem i pádu režimu, kterému sloužil.

Polistopadoví prezidenti

Po Husákově abdikaci se stal prezidentem Československa Václav Havel, který byl posléze také prvním prezidentem České republiky. Disident, dramatik a bojovník za svobodu se těšil velké popularitě doma i ve světě.

V roce 2003 se do úřadu dostal ekonom a spoluzakladatel ODS Václav Klaus. Stejně jako jeho předchůdce setrval na Hradě po dvě funkční období. Totéž platí i pro Miloše Zemana, který byl prvním prezidentem zvoleným v přímé volbě.

Zemanův poslední den ve funkci byl poklidný:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.