Čína se chystá na konflikt se Západem. Bedlivě studuje válku na Ukrajině

Válka na Ukrajině trvá již déle než rok a byly v ní použity některé nejmodernější technologie. Vývoj bojů je zajímavý i pro státy, které se do nich aktivně nezapojily. Hodně se v konfliktu inspiruje hlavně Čína, která nyní hledá způsob, jak by v budoucnu mohla sestřelit satelity Starlink. 

Satelity od firmy SpaceX miliardáře Elona Muska se totiž v bojích na Ukrajině osvědčily. Bránící strana díky nim dokáže lépe zjišťovat nepřátelské pozice nebo zaměřovat cíle. Čínští výzkumníci proto po prostudování bojů došli k závěru, že právě sestřelení satelitů je důležitým krokem k ochraně čínských tanků v možném budoucím konfliktu s USA.

Podle zpravodajské agentury Reuters to vyplývá z přehledu téměř 100 článků ve více než 20 čínských obranných časopisech. Ten napříč čínským vojensko-průmyslovým komplexem odhalil snahu prozkoumat dopad amerických zbraní a technologií na Ukrajině, které by mohly být nasazeny proti čínským silám v možném budoucím konfliktu. ​Některé články v čínských časopisech popisují, že existuje riziko regionálního konfliktu, ve kterém by se čínské síly postavily proti USA a jejich spojencům. Jako nejpravděpodobnější varianta se podle nich jeví spor o Tchaj-wan.

Starlink je pro Čínu nebezpečný

Časopisy v čínském jazyce, které odrážejí práci stovek čínských výzkumníků napříč sítí univerzit spojených s Čínskou lidovou osvobozeneckou armádou (PLA), státními výrobci zbraní a think-tanky vojenské rozvědky, jsou ve svých hodnoceních ruských nedostatků mnohem upřímnější, než je oficiální postoj Číny. Země prezidenta Si Ťin-pchinga je v komentářích o válce velmi zdrženlivá.

[chooze:article;value:492603]

​Z článků výzkumníků z PLA je také patrné čínské znepokojení nad úlohou Starlinku. "Vynikající výkon satelitů Starlink v rusko-ukrajinském konfliktu jistě přiměje USA a západní země k rozsáhlému používání Starlinku v případných nepřátelských akcích v Asii," stojí v zářijovém článku, který napsali výzkumníci z Army Engineering University of PLA. Autoři proto považují za "naléhavé", aby Čína, která si sama klade za cíl vyvinout vlastní podobnou satelitní síť, našla způsoby, jak sestřelit nebo deaktivovat Starlink.

Další závěr, který z práce čínských vědců vyplývá, je volání po tom, aby armáda našla cestu, jak obrněnce a helikoptéry ubránit proti střelám odpalovaným pěchotou. Hlavně v počátku války způsobovaly střely Javelin ruské armádě obří ztráty. Vrtulníky zase ukrajinští obránci sestřelovali raketami Stinger.

Navzdory rychlé modernizaci nemá čínská armáda žádné moderní bojové zkušenosti. Jejím posledním velkým konfliktem byla invaze do Vietnamu v roce 1979, upozorňuje Reuters. Čínské ministerstvo obrany na žádost o komentář ke zjištěním nereagovalo.

Ukrajina má nového hrdinu. Stal se jím tento muž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.