Chorvatsko brojí proti stavbám pro turisty. Poškozují prý místní obyvatele

Chorvatským úřadům dochází trpělivost. Aby místní podnikatelé v turismu přilákali více návštěvníků, zabírají si prostor, na který nemají žádné oprávnění. O jednom takovém případu, konkrétně v letovisku Primošten nedaleko Šibeniku, tento týden informoval zpravodajský web Dnevnik.hr.

Přímo u moře investor postavil luxusní vily s bazény, neoprávněně si ale zabral i tamní pláž. Přímo na útesu v zátoce Hodomešćica postavil terasu na opalování. Vedení obce v tom problém nevidí. "Vzhledem k tomu, že se jedná o jednoduchou stavbu, nepotřebuje stavební povolení," řekl starosta Primoštenu Stipe Petrina.

[chooze:article;value:469492]

​Stavební inspekce je ale jiného názoru. Investor podle ní terasu na slunění postavil bez stavebního povolení. Turistům by tato stavba sice zpříjemnila ubytování, obyvatelé Primoštenu by ale zřejmě přišli o možnost se koupat na veřejné pláži, protože by pro ně byla obtížně přístupná.

Dlouhodobý problém

Není to přitom první ani poslední podobný případ, který v Chorvatsku řeší. Podle Dnevniku jsou bagry nyní s blížící se turistickou sezónou vidět v podstatě po celém pobřeží. "Když jsme natáčeli reportáž v zálivu, viděli jsme na druhé straně inspektory. Někteří lidé si stále myslí, že si mohou prostor u moře využívat, jak chtějí. Inspektoři tam zakázali další stavby," řekla reportérka.

Nejen podnikatelé v turismu se těchto prohřešků dopouštějí. Inspekce v Chorvatsku řeší mnoho případů, kdy si lidé z veřejné pláže u svého domu udělají soukromou, anebo tam zakotví svou loď.

[chooze:article;value:492780]

​Od loňského roku se v Chorvatsku intenzivně řeší novela zákona o námořním majetku a přístavech, která nedávno prošla prvním čtením v parlamentu. Kritici se obávají, že povede k oplocení pláží a jejich zpoplatnění, to ale ministerstvo už několikrát vyvrátilo.

Novela si chce podle chorvatské veřejnoprávní televize HRT posvítit právě i na nelegální stavby na pobřeží. Všem, kteří si neoprávněně zaberou veřejnou pláž, budou hrozit přísné postihy. Těžit z toho bude i řada turistů, kteří se chtějí vykoupat v moři a nechtějí platit za vstup na soukromou pláž.

Dovolená v Chorvatsku bude letos dražší:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.