Skončil mandát Miloše Zemana. Nový prezident Pavel se ujme úřadu odpoledne

O půlnoci z Pražského hradu zmizela prezidentská standarta a zavřela se Brána gigantů. To vše na znamení konce mandátu Miloše Zemana. Po této akci je Česko čtrnáct hodin bez hlavy státu. Zastupují ji předseda vlády společně s šéfem Senátu a předsedkyní Poslanecké sněmovny.

Inauguraci nového prezidenta se bude věnovat také Snídaně. S hosty probereme třeba bezpečnostní opatření, 10 let Miloše Zemana na Hradě či oblékání slavných osobností. Do studia dorazí i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, spojíme se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a hostem Snídaně bude i Zemanův předchůdce na Pražském hradě Václav Klaus.

Přímý přenos inaugurace poběží na TV Nova ve čtvrtek od půl druhé do půl čtvrté. A těšit se můžete i na speciální vysílání TN Live. To začne už v 11 dopoledne a poběží až do Televizních novin. Nebudou chybět živé vstupy, reportáže, exkluzivní rozhovory či zajímaví hosté.​ Vysílat se bude z venkovního studia na třetím nádvoří Pražského hradu u katedrály svatého Víta. Vše podstatné přineseme také v on-line reportáži v tomto článku.

[chooze:article;value:493647]

Z číše vína se Zeman omluvil

Končící prezident Miloš Zeman si poslední den ve funkci užíval ve svém novém domě nedaleko lánského zámku, do kterého se odstěhoval už v úterý.

Ve stejný den také stihl vyřizovat i poslední věci svého úřadu. Rozhodl se omilostnit firmu z kauzy ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře.

"Pan prezident Zeman se i s paní Ivankou účastní inaugurace a následně po slavnostním aktu se omluvil z číše vína a odjede do svého domu v Lánech," upřesňuje Zemanův kancléř Vratislav Mynář.

[chooze:article;value:493702]

​A to zřejmě z důvodu, že má za sebou hektický týden – minulý čtvrtek se sešel s rakouským prezidentem, v pátek s prezidentkou Maďarska a na začátku tohoto týdne v Lánech s premiérem Petrem Fialou (ODS) na jejich pravidelné a zároveň i poslední večeři.

"Večeře trvala delší dobu než obvykle, protože pan prezident trochu bilancoval. Bavili jsme se i o věcech souvisejících s jeho novou rolí po prezidentském životě," sdělil premiér.

Zeman si jako končící prezident zřídí kancelář, kde se bude scházet třeba s politiky. Asistentku mu bude dělat manželka Ivana.

"Je čas se rozloučit a jak jinak než slovy básníka: 'A kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček'," loučí se Zeman.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.