Senátoři jsou pro vyšší penze. Návrh na nižší valorizaci výbor doporučil zamítnout

Vzrostou penze o 760 korun místo původně zákonem stanovené valorizace 1 770 korun? Nad tímto plánem vlády visí velký otazník, i když spornou novelu schválila po několikadenních obstrukcích v sobotu Poslanecká sněmovna, v úterý se vyslovil proti ústavně-právní výbor Senátu. Ten má významný doporučující hlas pro středeční hlasování pléna horní komory českého parlamentu.

Výbor doporučil zamítnutí novely nejtěsnější většinou i hlasy senátorů z klubů vládních stran. Kromě ústavně-právního výboru vydal podobné stanovisko i sociální výbor horní komory parlamentu.

[chooze:article;value:493426]

Členy ústavně-právního výboru přesvědčil podle senátorky Hany Kordové-Marvanové (Spolu) jeho místopředseda Michael Canov (STAN). "Většinové zamítnutí jsme prosadili kvůli dvěma důvodům. Sněmovna novelu schválila v rozporu s ústavními právy v režimu legislativní nouze. Možná ještě závažnější je, že by šlo o retroaktivitu (zpětnou účinnost, pozn. red.). Proti zamítnutí byl jen předseda výboru Tomáš Goláň," vysvětluje pro TN.cz Canov. 

Ústavně-právní výbor má doporučující hlas pro středeční plénum horní komory, které bude o plánu hlasovat. Canov si netroufá odhadnout, jak to dopadne. "Ale vzhledem k tomu, že se jedná o neústavnost, by naše doporučení mělo hrát velkou roli," podotýká senátor.

​I kdyby se ale plénum Senátu vyslovilo proti návrhu, mohla by ho přehlasovat Sněmovna takzvanou stojedničkovou většinou. Ale není moc reálné, že se to i s podpisem prezidenta stihne do 22. března. To je závazné datum pro to, aby sporná novela o nižším růstu penzí mohla začít platit.

Boj o důchody začal. Poslance čeká dlouhé jednání, opozice chystá obstrukce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.