MDŽ se letos prodraží. Ceny květin se zvýšily o desítky procent

Svazek chryzantém stál například v minulém roce ve Zlíně 59 korun. Letos se jeho cena vyšplhala na 75 korun. Gerbery jsou pak dražší o 20 korun. "Zdražilo se o 20 až 30 procent. Objednávek máme hodně. Lidi si zvykli objednávat květiny, aby nemuseli stát v řadě. Přijdou, vyzvednou a odchází," prohlásila majitelka květinářství Halka Adamová.

Někteří muži na svých ženách nešetří a chtějí si doma šplhnout. "Platí od pěti set korun nahoru. Záleží, kolik chtějí investovat do své ženy," pokračovala Adamová. V menších městech pak zájem o květiny klesá.

Například květinářství ve Šternberku zachraňují jen svátky jako Den svatého Valentýna a Mezinárodní den žen. "Už tak půl roku se snižuje zájem o květiny, protože zákazníci začali šetřit, jak začala energetická krize," řekla majitelka Květinářství u Alenky.

[chooze:article;value:474810]

Někteří muži kupují takzvané hrnkové květiny. Ty vydrží déle a jsou obvykle levnější. Jedna primule v květináči stojí přibližně 35 korun. "Byl tady zákazník, který místo toho, aby kupoval 40 růží, koupil 40 primulí pro své zaměstnankyně," uvedl majitel zahradnictví Zdeněk Kohout.

Leckterá žena nepohrdne ani čokoládou. Tu prodejci meziročně zdražili zhruba o pětinu. U některých výrobků zůstala cena stejná, ale výrobci zmenšili balení.

[chooze:poll;value:c2997b8fb4d01cf05d11a95aba887b06719c0139;layout:tn_nova]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.