Přednostovi stanice hrozí za tragickou srážku vlaků v Řecku doživotí

Devětapadesátiletý železničář je obviněn z ohrožení bezpečnosti v dopravě a několikanásobného ublížení na zdraví a zabití z nedbalosti. Podle jeho právníka je zdrcený, vypovídal pravdivě a přiznal odpovědnost „úměrnou jeho osobě“, napsala agentura Reuters.

Přednosta podle vyšetřovatelů nasměroval minulé úterý na trati Atény – Soluň nákladní a osobní vlak proti sobě. Při srážce zahynulo 57 lidí, převážně studentů, kteří se vraceli na univerzitu po prodlouženém víkendu. Další desítky lidí utrpěly zranění.

Největší železniční tragédie vyvolala každodenní mnohatisícové demonstrace po celé zemi, při kterých se protestující střetávají s policií. Neuklidnila je ani nedělní omluva premiéra Kyriakose Mitsotakise.

[chooze:article;value:493204]

​Řekům vadí neuvěřitelný šlendrián, který na železnici panuje kvůli nedostatku financí po krizi v letech 2010 až 2018 a kvůli špatnému vedení. Obviňují vládu, že chce z přednosty udělat obětního beránka, uvedla BBC. Tragédie byla podle železničářů na spadnutí.

Dráhy neinvestovaly do zabezpečovacích zařízení a mají nedostatek personálu, který je navíc špatně placený. Naproti tomu státní železniční společnost podle AP utopila peníze v projektech, které nebyly dotaženy do konce nebo z nich úplně sešlo a je zadlužená miliardami eur.

Vyšetřování ukázalo, že v oblasti, kde se nehoda stala, nefungoval signalizační systém, který měl být opraven před šesti lety. Výpravčí se tak domlouval se strojvůdci a kolegy z dalších nádraží vysílačkou a výhybky nastavoval ručně v dispečinku. Podle jeho právníka měl v osudných dvaceti minutách na starosti provoz v celé centrální části Řecka.

Přednosta navíc teprve v lednu ukončil pětiměsíční kurs, předtím pracoval jako úředník na ministerstvu školství. Na nádraží v Larisse nastoupil několik dní před tragédií.

[chooze:gallery;value:30597]

V Řecku se srazily vlaky. Tragická nehoda si vyžádala nejméně 32 obětí (01/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.