Stovkám vesnických obchodů hrozí krach. Bez dotací krajů nepřežijí

Paní Pešková s manželem provozují obchůdek v Petrůvce na Zlínsku už 32 let. Udržet ho je ale stále těžší. "Energie, drahé náklady a zákazníci, kteří sem přijdou jen pro rohlík, chleba a když jim chybí pět deka kvasnic," podělila se o svou situaci paní Pešková.

Nebýt krajské dotace, už by ho možná zavřeli. Čekají stotisícovou injekci. "Ale musíme tady rok vydržet. Jestli nevydržíme, tak se ty peníze musí vrátit," dodala Pešková.

[chooze:article;value:492105]

Některé obce se své obchůdky snaží udržet za každou cenu. Jako ve Vlachově Lhotě, byť má otevírací dobu pouze dvě hodiny denně. "Prodáme zhruba tak ty tři až čtyři chleby denně, asi padesát rohlíků a nějaké to sladké pečivo," vypočítal prodejce Miroslav Dynka.

Vedoucí má štěstí. Obec po něm nechce za nájem a energie ani korunu. Dotaci chce i provozovatel potravin v nedalekých Bohuslavicích nad Vláří. "Máme enormní zájem, aby nám tady ten obchod fungoval, a podporujeme ho částkou 140 tisíc korun ročně," sdělil starosta Bohuslavic František Machuča (SNK).

Jestli prodejnu udržet, přemýšlí i v Lačnově. "Rok od roku to zvažujeme, jestli to má cenu, dál držet ten obchod," povzdechl si prodejce v Lačnově Pavel Miloška.

V mnoha vesnicích už obchody dávno zkrachovaly a budovy chátrají. Obrovský zájem o tyto dotace kraje překvapil. "Rozhodli jsme se, že jako kraj k tomu uvolníme ke stávajícím čtyřem milionům z MPO ještě další dva miliony z kraje," slíbil náměstek zlínského hejtmana Lubomír Traub.

[chooze:article;value:492480]

"V letošním roce se nám sešlo extrémní množství požadavků. Až tak, že jsme to nebyli schopni pokrýt ani z poloviny," podotkl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Místo sedmi proto chtějí olomoučtí rozdělovat jedenáct milionů korun. "Ve chvíli, kdy zavře prodejna, tak to má samozřejmě celkový dopad na život v obci. Obchod plní i roli sociální, jsou tam koncentrované další služby," vysvětloval výhody obchodů tajemník Asociace českého tradičního obchodu Jan Hrdina.

Asociace českého tradičního obchodu odhaduje, že by díky dotacím mohlo přežít přes pět stovek malých obchodů, kterým hrozí uzavření.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.