V Česku se rozmohly streptokokové nákazy. Zabíjejí víc než před lety

Oproti předchozím pěti rokům se zvětšil výskyt nákaz způsobených bakterií Streptococcus pyogenes, oznámil Státní zdravotní ústav (SZÚ)

"Od prosince loňského roku evidujeme zvýšený počet případů, kdy streptokok skupiny A způsobil invazivní onemocnění, což znamená, že byl laboratorně prokázán v krvi či mozkomíšním moku pacienta," uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře pro streptokokové nákazy SZÚ Jana Kozáková.

[chooze:article;value:491101]

​Invazivní bakteriální onemocnění je charakteristické tím, že už několik hodin po propuknutí nákazy může být život pacienta kriticky ohrožen. Probíhá jako bakteriémie, kdy je bakterie přítomná v krvi nebo jako sepse, což je otrava krve. Může vést až ke streptokokovému syndromu toxického šoku, kdy nakaženému selhávají orgány.

Loni v prosinci SZÚ evidoval 24 takových invazivních infekcí způsobených streptokokem A, z toho sedm případů bylo u dětí. "Trend pokračuje i v roce 2023, kdy jsme za leden obdrželi celkem 23 takových vzorků, z toho čtyři od dětí do 18 let," informovala Kozáková.

[chooze:article;value:492309]

​Podle statistik výrazně stoupl zejména počet úmrtí. Za celý rok 2017 si streptokoky skupiny A vyžádaly pět životů. Stejný počet pacientů zemřel letos pouze za leden.

Svou roli v tom sehrála i pandemie koronaviru. Před dvěma lety, kdy ještě probíhala naplno, streptokokové nákazy zabily dva lidi. Za uplynulý rok se ale počet obětí zvýšil o desetinásobek, tedy na 20.

Rok Potvrzené invazivní onemocnění Děti do 5 let Děti od 5 do 18 let Úmrtí celkem
2017 31 1 2 5
2018 54 2 4 7
2019 58 0 1 6
2020 57 1 2 3
2021 43 0 0 2
2022 89 4 8 20
Leden 2023 23 2 2 5
Zdroj: SZÚ

Vliv pandemie covidu připouští i SZÚ. Podle úřadu mají kvůli protiepidemickým opatřením v uplynulých letech lidé obecně méně trénovanou imunitu a jsou vnímavější k více infekcím včetně angíny a spály.

Zvýšený výskyt streptokokových infekcí hlásí i jiné evropské země. I na tamních populacích se podepsala nepromořenost z pandemických roků.

"Lze očekávat, že s poklesem výskytu virových infekcí horních cest dýchacích dojde postupně i k poklesu případů onemocnění vyvolaných streptokokem skupiny A," uvádí SZÚ.

Z covidu se mezitím stala běžná nemoc. Podle ministra zdravotnictví by se ale lidé měli jednou ročně nechat přeočkovat:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.