Zemřel saxofonista Wayne Shorter. Byl legendou jazzové hudby

Zprávu o úmrtí legendárního jazzmana potvrdila pro The New York Times jeho agentka Alisse Kingleyová, podle které zemřel ve čtvrtek v nemocnici v americkém Los Angeles. Totéž sdělil CNN Shorterův další agent Cem Kurosman, příčinu úmrtí ale ani jeden z nich neupřesnil.

Wayne Shorter se narodil v roce 1933 a hudbě se začal věnovat už v raném mládí. Původně hrál na klarinet, později se ale přeorientoval na saxofon, se kterým v 50. letech prorazil ve světě jazzu. Spolupracoval s různými kapelami i sólo zpěváky, a to nejen jazzovými.

[chooze:article;value:492151]

​V 90. letech například přispěl ke zrodu alba skupiny Rolling Stones pod názvem Bridges to Babylon nebo alba Gershwin’s World od jazzového pianisty Herbieho Hancocka. Ten Shortera označil za svého nejlepšího přítele.

"Wayne Shorter, můj nejlepší přítel, nás opustil s odvahou ve svém srdci, láskou a soucitem se všemi. Jak už to u každého člověka bývá, je nenahraditelný. Chybí mi jeho přítomnost a jeho specifický ‘wayneismus‘, jeho ducha si ale stále nesu v srdci," citoval časopis People vyjádření Hancocka.

Během své dlouhé kariéry byl 23krát nominován na cenu Grammy a 12 z těchto nominací proměnil ve vítězství. Ocenění získala například jeho skladba Call Sheet Blues nebo album High Life. Poslední Grammy obdržel letos v lednu, a to za skladbu Endangered Species.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.