ON-LINE: Poslanci schválili omezení doby řečnění na deset minut. Opozice zuří

Schůze pokračuje od šesti ráno poté, co si opoziční kluby ANO a SPD vzaly od dvou v noci celkem čtyřhodinovou přestávku, odůvodněnou alespoň krátkým odpočinkem a nezbytnou hygienou. 

Poslanci, stejně jako koncem prvního dne, pořád vznášejí faktické poznámky. Stále jde o to, zda se změna valorizace důchodů může projednávat ve stavu legislativní nouze. Na debatu o samotné novele zákona zdaleka nedošlo. Rekordmanem mezi řečníky je Tomio Okamura (SPD), jehož úterní projev trval sedm hodin.

Ve středu po 18 hodinách jednání ale Sněmovna rozhodla o zkrácení doby řečnění na maximálně 10 minut. Návrh prosadil předseda poslanců hnutí STAN Josef Cogan. Opozice byla proti návrhu a požadovala zkrácení doby řečnění alespoň na hodinu pro každého poslance. K rozpravě jich je ale stále přihlášeno několik desítek. Poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka označil zkrácení doby řečnění za "válcování" opozice.

[chooze:article;value:492519]

​Poslanecký boj o důchody spočívá v tom, že vládní strany prosazují snížení oproti původní červnové valorizaci (1 770 korun) zhruba o tisícovku (na průměrných 760 korun). Argumentují tím, že snížení by tolik nezasáhlo do státního rozpočtu. Opatření je podle nich nutné pro stabilizaci veřejných financí.

S tím ale nesouhlasí opozice. Kromě samotného ubrání peněz důchodcům jí vadí projednávání novely zákona ve stavu legislativní nouze. V případě neúspěchu se hodlá obrátit na Ústavní soud. Kvůli vládní většině 108 poslanců jsou obstrukce jedinou šancí, jak vládě situaci zkomplikovat.

Vládu tlačí čas, v případě schválení musí novelu zákona posvětit Senát, podepsat prezident a také je nutné ji publikovat ve Sbírce zákonů nejpozději 22. března. Opoziční SPD a ANO proto plánují tvrdý boj na celý týden a největší obstrukce, jaké Sněmovna dosud zažila.

O včerejším boji o důchody ve Sněmovně si můžete přečíst zde.

[chooze:minuta;value:212b5792-35a4-4e09-a0a9-f449426504a4]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.