Počasí roky ovládala La Niña. Její síla brzy skončí a vědci řekli, co bude dál

Světoví odborníci na počasí upozornili, že tichomořský jev La Niña se letos dá na ústup. Skončí tím tři roky trvající cyklus, který tady nebyl sto let. I přesto bude La Niña aktivní ještě do konce zimy a na začátku jara, kdy bude ochlazovat vzduch.

"Dlouhodobé modely ukazují, že v zimě převládalo působení atmosférického jevu La Niña, postupně však začne slábnout a na jaře budou dominovat vlivy teplých proudů. Přesto bude ještě La Niña ovlivňovat počasí i na jaře," upřesnil odborný portál Severe Weather.

[chooze:article;value:483871]

Díky ústupu jevu La Niña se podle klimatických modelů začnou zmenšovat rozdíly mezi západním a východním Pacifikem a povrchová teplota moře se zvýší. Podle webu Down To Earth pomalu začne působit protichůdný jev El Niño, který by mohl přinést velké sucho. "V Evropě budou převládat nadprůměrně vysoké teploty. Na východě jsou pravděpodobnější teplejší anomálie a mírnější podmínky," prozradili odborníci.

"Střední a západní Evropa zaznamená více příležitostných studených front ze severu a severozápadu," předpověděli meteorologové. Dopady La Niñi mohou ale stále zasáhnout celou Severní Ameriku a pokračovat až do severní části Atlantiku. Na konci zimy by mohly vzdušné proudy ještě přivodit mrazivé dny a vyvolat více srážek, a to i v Evropě.

[chooze:article;value:477652]

​"Vlivy La Niña a El Niño zatím nejsou v Česku jednoznačně potvrzené. Hlavně v jarních a letních měsících je možné počasí pomocí těchto jevů předpovědět spíše v Jižní Americe či Austrálii," vysvětlila redakci TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová. "Každopádně to vypadá, že by si Češi po dlouhé době měli užít krásné jaro. Březen i duben by měly přinést normální jarní teploty, ne vysoké letní, jako tomu bylo loni," dodala.

Výhled počasí na příští týden. Podívejte se na video (27.2.2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.