Chorvatsko mění zákon. Čechy v létě čeká při nakupování novinka

Od 1. července letošního roku čeká chorvatské obchodníky velká změna. Podle vládního návrhu zákona bude muset mít většina obchodů zavřeno v neděli a v dny státních svátků. Změna se dotkne i Čechů, kteří v létě Chorvatsko ve velkém navštěvují. Nejenže si nenakoupí v neděli, ale během letních měsíců budou mít v zemi hned dva státní svátky, konkrétně v sobotu 5. srpna a v úterý 15. srpna.

Nové pravidlo bude mít ale řadu výjimek, píše chorvatský web DNEVNIK.hr. Obchodníci si například budou moci vybrat 16 nedělí v roce, kdy budou mít možnost otevřít. Mohou přitom zohlednit ekonomické i soukromé aspekty.

[chooze:article;value:491580]

​Výjimku budou mít také obchody na vlakových či autobusových nádražích, na letištích, v přístavech a lodích, na čerpacích stanicích, v kempech, nemocnicích, hotelech a v kulturních institucích. Zákaz by neměl platit ani pro trhy a rodinné farmy. Trafiky by pak mohly mít v neděli a ve svátek otevřeno mezi 07:00 a 13:00.

Další změny

Zákon dále určuje, že maximální týdenní pracovní doba od pondělí do soboty má být stanovena na 90 hodin. Sám prodejce si bude moci tyto hodiny rozdělit do jednotlivých dnů. Pokud se rozhodne otevřít v daný týden i v neděli, tak se mu limit zvedne na 105 hodin.

"Vybrali jsme model 16 pracovních nedělí a myslím si, že jde o dobrou rovnováhu. Věřím, že to přispěje k lepším právům pracujících a k rodinnému životu," vysvětlil krok premiér Andrej Plenković. Právě důrazem na zlepšení rovnováhy mezi soukromým a podnikatelským sektorem vláda krok zdůvodnila. Odborníci ovšem varují, že to může mít špatný vliv na ekonomiku i výši mezd, a zmiňují také ​​propouštění.

[chooze:poll;value:99ebec48f630858c07f06dd63d09440cae11dfbd;layout:tn_nova]

​Samotní obchodníci se neshodnou. Zatímco někteří návrh vítají, jiní se ho bojí. Hlasitě se ozývali například pekaři, kteří původně měli mít výjimku. Třeba pekař Ilir Qevani návrh ale podporuje. "Možná budu mít malou ztrátu, ale budu mít svobodný život, není to všechno o penězích," řekl televizi Dnevnik Nova. Pro některé drobné obchodníky je ale právě neděle klíčovým prodejním dnem. "Máme velké množství prodejních míst, kde se obrat v neděli násobí. A tam budeme mít opravdu ztrátu," varoval Damir Aščić z Asociace sdružení drobných živnostníků Chorvatské republiky.

Chorvatská vláda už návrh schválila a minulý týden ho poslala do parlamentu, kde ho ještě musí schválit poslanci. 

Za dovolenou v Chorvatsku si navíc lidé letos připlatí. Nově také budou platit eurem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.